PUBLICITAT

Mil històries en una 'Quebranta'

  • Deshidratats, caiguts, eliminats per la mecànica o simplement rebentats els que van arribar a la meta de Sabiñánigo
  • El CT AnyósPark i l'ACA van formar la nodrida representació andorrana a la marxa amb més renom
R. M. S.
SABIÑÁNIGO

Periodic
D'esquerra a dreta, Schwartz, Olcina, Tramunt i Vila, abans de prendre la sortida de la Quebrantahuesos Foto: EL PERIÒDIC

La Marxa Cicloturista Quebrantahuesos es va disputar el passat dissabte a Sabiñánigo amb força presència de representants andorrans. Cadascú d'ells amb una història, amb anècdotes diferents, i entre tots un llibre per escriure. Aquesta prova és la marxa de més renom a Espanya, amb 9.000 corredors que omplen les carreteres aragoneses i franceses, i amb una vivència en cada corredor que fa que l'èpica del ciclisme es vulgui repetir en noves edicions.

L'entitat andorrana amb més representació va ser el Club Triatló AnyósPark, al final amb 12 corredors dels 16 que hi eren inscrits. El millor d'aquest club va ser Manel Cerqueda amb 7h 15min 18s, però d'altres no van tenir tanta sort de fer un gran temps, tot i buscar-ho, com ara Josep Estruga, que va patir una caiguda en el tram de descens entre el primer port (Somport) i el segon (Marie Blanque), que va acabar amb ell en l'ambulància tot i que finalment només té rascades al colze, les cames i alguns punts. D'entre els d'Anyós, el patiment va ser repartit depenent de la forta calor, que va deshidratar gran part dels participants. Àlex Gasull, per exemple, va haver de caminar en un tram i es va fondre les cales de les sabatilles. Com que després no podia enganxar-se als pedals, va haver d'abandonar. Pere Marquina, que repetia després de ser-hi en 2012, va notar fort els efectes de la deshidratació en el descens del Marie Blanque i va acabar en 8h 23min 42s, mentre que la resta dels components lluitava cadascun en la batalla personal contra aquells 198km i quatre ports (Somport, Marie Blanque, Portalet i Hoz de Jaca) i els 30 graus. A més de Cerqueda i Marquina, també van arribar a meta Joan Parra (7h 16min 33s), Jordi Cerro (7h 20min 26s), Albert Salvador (8h 13min 58s), Alfonso Torreño (8h 57min 54s), Jordi Gago (8h 54min 17s), Joan Saludes (9h 13min 00s), Robert Buil (9h 33min 19s) i Marc Novell (9h 33min 20s).

Altre club amb força presència va ser l'Agrupació Ciclista Andorrana (ACA). Aquesta entitat, que des de fa més de 30 anys organitza la Volta als Ports, està vivint en la seva pell el creixement de la seva marxa cicloturista. I pren nota. La presència a Sabiñánigo del president, Pau Iglesias (7h 35min 56s), marcava una anàlisi de com gestionar una fita d'aquestes dimensions, sempre salvant les distàncies amb la Volta als Ports on s'hi esperen més de 500 participants, a les antípodes dels gairebé 9.000 de la Quebrantahuesos. Iglesias escrivia en el seu blog personal un seguit de millores de la prova aragonesa. La seva conclusió coincideix amb la idea general de gran part dels participants, que consideren que amb el que arriba a ingressar l'organització de la Quebrantahuesos (70 euros per corredor, uns 9.000 ciclistes, sense sumar la Treparriscos, prova paral·lela de menor distància i duresa, o els ingressos en publicitat en la fira que hi instal·len), es podria fer millor tot plegat. «Els avituallaments, petits, molt petits per a tants corredors. Sense exagerar, haurien de ser el doble de grans, i als dos costats de la carretera». «Els voluntaris treballen molt però no disposen de mitjans. Serà que no se'ls hi paga, ¿però els mitjans valen diners?», reflexionava Iglesias.

De l'ACA van finalitzar Rafa Mora (6h 40min 46s), Vicenç Jorge (7h 11min 55s), Sisco Miquel (8h 20min 39s), David Odena (8h 26min 40s), Òscar Cúria (9h 00min 00s), i Jordi Olcina (10h 43min 48s), aquest últim acompanyant el seu amic del bàsquet Marc Vila (10h 43min 53s), o Marc Tramunt (9h 04min 20s) i Sebas Schwartz, que amb problemes mecànics no va poder finalitzar. D'històries en la Quebranta, n'hi ha mil.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT