PUBLICITAT

La inversió creditícia dels bancs va caure un 4,6% l'any passat

  • En total el crèdit va reduir-se 341 milions i totes les entitats van anar a la baixa respecte al 2012
  • El sector ha anat disminuint el nombre d'oficines, però en paral·lel incrementa les seves plantilles
CLARA GARNICA
ESCALDES-eNGORDANY

Periodic
Una dona atesa a una oficina bancària del paí Foto: TONY LARA

Els cinc bancs del país van destinar menys diners al crèdit durant l'any passat. La xifra total d'inversió creditícia, segons es desprèn de les memòries pressupostàries del 2013 de cadascun dels bancs andorrans, va sumar 7.097 milions d'euros. Són 341 milions menys que l'any 2012, en una davallada que representa en percentatge el 4,6%.

De fet, totes cinc entitats bancàries van veure reduïda la seva partida d'inversió creditícia (on hi consta tot el capital acumulat destinat a aquest capítol, no només el de l'any en curs) durant el 2013. Sigui perquè els clients van demanar menys diners, sigui perquè els propis bancs van tancar en certa mesura l'aixeta del crèdit. Qui va patir un descens més pronunciat va ser la Banca Privada d'Andorra, amb un 13% menys d'inversió, passant dels 1.149 milions d'euros a una mica per sota del miler: 996 milions. També va rebaixar la partida sensiblement BancSabadell, un 6,12% (dels 416 als 391 milions); MoraBanc, un 5% (dels 977 als 928); i Andbank, un 3,64%, (dels 1.792 als 1.727 milions d'euros). Qui va viure un descens menys pronunciat també va ser qui concedeix més crèdit, Crèdit Andorrà, amb una inversió de 3.053 milions d'euros, un 1,55% menys que al 2012.

Precisament durant la junta general d'accionistes de BancSabadell, celebrada fa un mes, el director general d'aquest banc, Josep Segura, va fer referència a aquesta davallada exposant que no és certa «la sensació que els bancs no fan crèdit». Segura va justificar la caiguda perquè el 2012 hi havia uns tipus d'interès baixos i unes primes de risc elevades que feien que pogués ser interessant comprar un crèdit alhora que un producte financer de rendiment major. Això, però, al 2013 va deixar de ser interessant i en aquest àmbit es va reduir la demanda creditícia.

Tota aquesta inversió destinada al crèdit va destinada tant a clients privats com al sector públic andorrà, sigui el Govern, els comuns o les parapúbliques.

Menys descobert / Dins del capítol d'inversió creditícia s'hi inclou, també, els descoberts dels comptes dels clients. Aquí les dades són positives ja que van viure una lleugera davallada. Sobretot en el cas de la BPA, que va passar dels 52,6 milions d'euros de descobert als 24,3 aquest any passat. També Andbank va millorar, tot i ser de llarg l'entitat bancària del país que presenta una xifra total de diners al descobert més elevada: 128 milions d'euros el 2013, pels 140 del 2012.

Pel que fa a la resta, Crèdit Andorrà va passar dels 14,3 als 4,9 milions d'euros, mentre que les altres dues, MoraBanc i BancSabadell, van veure incrementada la xifra total de diners que els deuen els seus clients. MoraBanc va passar dels 9,8 milions als 10,7 milions, i BancSabadell dels 3,2 als 9,3 milions d'euros.

MÉS EMPLEATS PERÒ MENYS OFICINES / Finalment, també cal remarcar com a dada curiosa que la tendència de les entitats bancàries andorranes és a reduir la seva presència física en forma d'oficines al país, a la vegada que augmenten la seva plantilla de treballadors.

Per exemplificar-ho, en només dos anys, Andorra ha passat de les 56 a les 44 oficines (són dades del 2012), mentre que en aquest mateix període de temps ha passat dels 1.703 treballadors als 2.281 en total de plantilla.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT