PUBLICITAT

Un relat en plena natura de la persecució nazi als jueus

  • Prop de 152 km de camins per consolidar el turisme hebreu
EL PERIÒDIC
RIALP

Periodic
Reñé amb l'ambaixador d'Israel a Espanya, Alon Bar, mirant un plafó d'una de les rutes, ahir Foto: MARTA LLUVICH/ ACN

El Pirineu de Lleida va inaugurar ahir quatre rutes que van fer servir uns 20.000 jueus durant la Segona Guerra Mundial. Són 152 quilòmetres senyalitzats per consolidar el creixent protagonisme del turisme hebreu a les comarques lleidatanes. El projecte Perseguits i salvats vol recordar l'horror i la persecució que van patir els jueus i retre homenatge als veïns que els van ajudar a creuar les muntanyes. El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i l'ambaixador d'Israel a l'estat espanyol, Alon Bar, van estrenar la ruta que passa per Rialp i van destacar que «les relacions han d'anar més enllà de rutes turístiques i s'han d'enfortir les relacions econòmiques entre Israel i Lleida». Durant el conflicte, molts jueus van creuar el Pirineu lleidatà en direcció sud per fugir de la persecució nazi utilitzant quatre rutes que han quedat senyalitzades amb l'objectiu de recuperar la memòria històrica d'uns fets que acostumen a ser poc coneguts pels catalans. Els jueus que van aconseguir travessar els Pirineus van protagonitzar evasions èpiques després de fugir dels nazis a la França ocupada. Les seves històries testimonien l'horror viscut a l'Europa d'entreguerres i les conseqüències que la barbàrie va produir a milions de famílies. A la vegada, posen de manifest el paper del Pirineu de Lleida com a lloc de refugi i salvació i l'ajut i la solidaritat que els habitants de les comarques frontereres van dispensarà aquestes persones. El president de la Diputació de Lleida ha recordat que es tracta «d'unes rutes d'evacuació resseguides per famílies senceres en unes condicions de duresa extrema» i va afegir que «moltes d'aquestes persones van salvar la vida gràcies a l'ajut i l'empara de ciutadans anònims de les comarques del Pirineu de Lleida». Bar es va mostrar agraït pel comportament de molta gent anònima que va ajudar moltes famílies jueves a travessar els Pirineus de manera desinteressada.

Testimonis / Algunes de les persones que van ser ajudades a travessar els Pirineus van ser: les famílies Bielinsky i Henle; Perla Kapelman i Elias Zomerplaag o Israel Lewiner que amb l'ajut de diverses persones va aconseguir salvar més de 500 jueus entre el 1943 i el 1945. Bar va argumentar que aquests itineraris culturals i de memòria històrica units a l'excepcionalitat del paisatge dels Pirineus és una aposta segura pel turisme. Les rutes incloses al projecte Perseguits i salvats ofereixen al visitant la possibilitat de descobrir la singularitat del patrimoni natural, paisatgístic i arquitectònic de les comarques de Lleida; així com també, les activitats econòmiques, socials i culturals d'aquests territoris. Aquest projecte és un dels factors determinants perquè l'aerolínia israeliana Arkia aposti per l'aeroport Lleida-Alguaire com a destinació turística.

Les rutes /Les rutes senyalitzades es poden fer a peu, amb bicicleta o amb cotxe. Pel que fa a la ruta de la Val d'Aran–Alta Ribagorça de 99 km consta de tres itineraris. La ruta del Pallars Sobirà té 15 quilòmetres, la de l'Alt Urgell (Coll de Pimés–la Seu d'Urgell) en té 17 i la de la Cerdanya (Perafita-Martinet) en té 20,5. Les rutes de l'Aran estan totes habilitades per fer amb vehicle. La resta estan condicionades per fer-les a peu o amb bicicleta.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT