PUBLICITAT

Ausàs és condemnat a quatre anys de presó per contraban

  • L'exconseller abonarà una indemnització de 195.000 euros
EL PERIÒDIC
LLEIDA

Periodic
Jordi Ausàs surt de la sala de l'Audiència Provincial de Lleida amb el seu advocat Foto: SALVADÓ MIRET / ACN

L'Audiència de Lleida va condemnar ahir l'exconseller de la Generalitat i exalcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Ausàs, a quatre anys de presó pel delicte de contraban de tabac i pertinença a grup criminal organitzat. El tribunal també el va condemnar a pagar una indemnització de 195.000 euros. La sentència considera provat que feia el delicte des de l'estiu del 2010, mentre era conseller de Governació. Dels altres 12 acusats, set també van ser condemnats pels mateixos delictes a penes d'entre 3 i 5 anys de presó. La màxima pena –5 anys i un dia i 390.000 euros de multa– és pel guàrdia civil de la duana i el responsable d'obrir el magatzem on es guardava el tabac. Els cinc acusats restants han estat absolts.

El judici de Jordi Ausàs va començar el 20 de maig a l'Audiència de Lleida, on a més de l'exconseller van ser citats 12 acusats més, i també 17 policies, la majoria agents de la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra, així com un policia local de la Seu d'Urgell. Hi van comparèixer un total de nou testimonis. Els acusats només van voler respondre les preguntes dels seus advocats, per negar qualsevol participació amb els delictes dels quals se'ls acusava.

Els Mossos d'Esquadra van declarar que quan van registrar el domicili d'Ausàs, van trobar al seu despatx documentació del febrer i l'agost de 2010 que acreditaria que es dedicava presumptament al contraban de tabac, època en què encara era conseller. A més, revisant el seu mòbil amb el logotip de la Generalitat, van trobar missatges amb comandes de tabac. També van explicar que van trobar al pàrquing d'Ausàs tabac dins de bosses d'escombraries negres. De fet, els agents van presentar diversos vídeos a l'Audiència on es veien els acusats carregant o descarregant dels seus cotxes caixes de cartró i bosses negres de grans dimensions d'un pàrquing que, presumptament i segons la fiscalia, utilitzaven per fer intercanvis de tabac. Tot i que no es van visionar tots els arxius, en com a mínim vuit d'ells, enregistrats entre el 26 de juny i el 8 de juliol del 2012, hi apareix Ausàs carregant al seu cotxe desenes de bosses i caixes de cartró, presumptament de tabac de contraban.

13 detinguts / L'operació policial va acabar amb 13 detinguts, entre ells l'exconseller de Governació, Jordi Ausàs i la seva dona, i un agent de la Guàrdia Civil i la seva consort. Des que es va iniciar la investigació, el grup hauria introduït de manera il·legal tabac per valor de 300.000 euros. I la fiscalia va considerar que els acusats formaven part d'un grup criminal organitzat en què cadascú tenia un rol determinat i demanava sis anys i cinc mesos de presó per Ausàs i una multa de 2.250.000 euros. Per a la resta d'acusats sol·licitava unes penes d'entre un any i nou mesos de presó i sis anys.

Ausàs va ser alcalde de la Seu d'Urgell entre el 2003 i el 2008, i conseller de Governació a partir del 2008 fins al 2010, substituint Joan Puigcercós al càrrec, que va dimitir per dedicar-se a la presidència d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Ausàs també va ser cap de llista d'ERC per Lleida al Congrés dels Diputats, escó que no va aconseguir a les eleccions del 2008.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT