PUBLICITAT

L'Sdadv s'entén amb la UH i busca l'aval de la resta del sector

  • Convoca una reunió amb els hotelers per tancar les tarifes televisives
A. L.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La tarifa inicial que abonaran els hotels per tenir televisiors és d'entre 0,9 i 2,1 euros per plaça ocupada, segons categori Foto: EL PERIÒDIC

A poc a poc, molt a poc a poc, però la Societat de drets d'autor i drets veïns fa el seu camí. De moment, ha tancat una mena de preacord amb la Unió Hotelera (UH) per establir la tarifa que els establiments abonaran a l'entitat per «ús de material audiovisual per a actes de comunicació pública» –una forma com una altra per referir-se als aparells de televisió. No va avançar la coordinadora de l'Sdadv, Cristina Puigcercós, els termes d'aquest preacord; tan sols que parteix de les tarifes que es van publicar ara fa un any –que establien uns preus que oscil·len entre els 0,9 i els 2,1 euros per plaça ocupada, segons la categoria de l'hotel, i d'entre 26 i 90 euros en cas d'amenitzacions (casaments, comunions, bateos, congressos i anar fent)– i que el marge de negociació amb què treballa «no arribarà al 50%», desmentint el que el president de l'Sdadv ,afirmava aquí mateix una any enrere.

Amb aquest preacord sobre la taula, l'entitat vol ara tancar el dossier televisiu amb la resta del sector –la UH representa una vuitantena dels prop de 200 establiments hotelers existents al país– i amb aquest objectiu ha convocat sengles reunions que tindran lloc el 26 i el 27 de juny: «les tarifes seran les mateixes per a tothom i les començarem a cobrar al mateix temps; per això pretenem que hi participi com més hotelers millor». Es tracta, diu Puigcercós, que a fi d'any com a molt tard l'entitat comenci a ingressar els drets derivats de l'ús d'aparells de televisió en habitacions, zones comunes, cafeteries i restaurants dels hotels. És clar que després dels hotels hauran de negociar amb bars i restaurants, cosa que es presumeix pelet més complex perquè no existeix una associació que es pugui erigir en interlocutor del sector, «així que caldrà anar un per un». Les tarifes inicials, recordem-ho, són en aquest cas sensiblement més ajustades: entre 20 i 50 euros, segons la superfície de l'establiment.

Això, pel que fa a la televisió. Els drets derivats de la reproducció d'obres musicals no els podrà gestionar l'Sdadv fins que es concreti l'ingrés a la Confederació internacional de societats d'autors i compositors (Cisac), requisit imprescindible per firmar els acords de reciprocitat amb l'SGAE i la Sacem. Un pas que sembla coll avall i que podria donar-se aquest mateix juny. En qualsevo cas, Puigcercós aposta per la prudència, i no es planteja encetar una ronda de converses per negociar els drets musicals fins al 2015. A banda de discoteques, pubs i bars de copes, en aquest sac també hi entraran les administracions públiques, que hauran de satisfer els corresponents drets quan programin concerts (7% dels ingressos d'explotació). Mentrestant, l'Sdadv es finança amb els ingressos procedents d'Andorra Telecom i Cable Mutua; el pressupost per a aquest 2014 puja a 155.000 euros.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT