PUBLICITAT

El Govern i l'ACA aposten per la placa de vehicle personalitzada

  • Finances espera recaptar entre 1,2 i dos milions d'euros en concepte de taxes el primer any
  • L'Automòbil Club també augmentarà ingressos, tot i que encara no els ha pogut quantificar
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El president de l'Automòbil Club d'Andorra, Enric Pujal, en la presentació de les plaques, ahir Foto: TONY LARA

El Govern va aprovar ahir a petició del ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, el projecte de llei de plaques de matrícula personalitzada de vehicles. Un projecte que «el departament d'Indústria ha treballat en col·laboració amb l'Automòbil Club d'Andorra (ACA), i que vol ser singular, innovador i fins i tot, simpàtic», va explicar Alcobé. El ministre va recordar que «les plaques de matriculació dels vehicles han anat canviant i al llarg de la història han tingut diferents formats» i va afegir que «l'ACA ja havia demanat fa anys la possibilitat d'imprimir plaques personalitzades com es fa en altres països, per respondre a la demanda de molts col·lectius i perquè és un símbol d'identitat innovador». Alcobé va argumentar que «el nou model de matriculacions permetrà generar nous ingressos per a l'Estat» i va insistir en que «l'impacte econòmic pot ser un factor decisiu a l'hora d'implementar-les».

Com que d'això es tracta, de noves taxes, el Govern es veu obligat a redactar un projecte de llei per crear-les, però també una modificació del codi de la circulació, perquè evidentment en l'actual no hi tenen cabuda.

Fins a dos milions d'ingressos/ De fet, el Govern espera recaptar en concepte de taxes entre 1,2 i 2 milions d'euros el primer any i entre 300.000 i 500.000 euros els anys següents, segons les xifres que va presentar el president de l'ACA, Enric Pujal, en dues estimacions, una de «pessimista» i una altra «d'optimista». En canvi, no va saber quantificar els ingresos que suposarà per a l'ACA –entitat que confecciona les plaques de matriculació de tots els vehicles– la venda del nou símbol d'identitat.

La matrícula personalitzada estarà gravada amb tres taxes, la de reserva de matrícula, la d'adquisició i la de tinença anual. La placa de matriculació personalitzada serà personal i intransferible, i en tot cas només es podrà heretar d'algun familiar o amic si la deixa en herència, és clar.

Característiques / La matrícula personalitzada és una placa que conté lletres i xifres fins a un màxim de 5 caràcters d'acord amb unes regles determinades, tot i mantenint el disseny i la composició de les matrícules ordinàries actuals. Pujal va insistir en que «no és ni una modificació de la imatge ni del model actual, ni és una matrícula de fantasia». La matrícula personalitzada utilitzarà lletres de l'alfabet català i xifres del 0 al 9, i tindrà un mínim de dos caràcters i un màxim de cinc, aquestes hauran de tenir un mínim de dues lletres per no coincidir amb la numeració vigent. Tampoc podran utilitzar signes d'Estat, marques registrades, i altres signes d'ús corrent en la matriculació, per evitar confusions. I no podran utilitzar combinacions de lletres que formin termes o expressions contraris a la moral i a l'ordre públics. En quant als vehicles que poden lluir-la són tots, tret dels vehicles dels cossos diplomàtics i consulars, els vehicles amb matrícules temporal, turístiques i de prova, els vehicles especials, les motos de neu i els ginys mecànics.

Com aconseguir-la / Les persones interessades en les plaques personalitzades podran demanar-les tant per a un vehicle nou com per a un vehicle matriculat, però només podran fer un màxim de cinc reserves. La placa és propietat del titular i s'inscriu en la carta groga del vehicle que la porta. El titular la podrà traslladar a un altre vehicle, però només la podrà utilitzar en un vehicle alhora. I és que el vehicle, porti o no placa personalitzada, no perdrà mai la matrícula ordinària que recuperarà sempre. Tota reserva de matrícula personalitzada tindrà un cost de 40,74 euros (taxa de reserva) en canvi, la taxa d'adquisició tindrà un preu de sortida de 300 euros –per a les plaques que portin dues lletres i tres xifres– i podrà anar fins a 6.000 euros per a les plaques de dos caràcters. Així mateix, les plaques amb tres lletres i dues xifres costaran 500 euros, les de quatre lletres i una xifra, 1.000 euros i les de cinc lletres, 3.000 euros. La taxa de tinença anual és de 200 euros. Pujal va explicar que el model de matriculació personalitzada «s'inspira del model de Bèlgica que ha adoptat les matrícules personalitzades a començaments d'any». I va afegir que «només en la primera setmana de funcionament va recaptar un milió d'euros». El president de l'ACA va reiterar l'interès econòmic del projecte de llei i va argumentar que «fa una colla d'anys que ho demanàvem, no inventem res de nou sinó que és vigent a molts més països». No obstant això, el projecte de llei de plaques de matrícula personalitzada proposa un model menys obert que el d'altres països en quant al disseny i a la venda de matrícules per les que s'han arribat a pagar autèntiques fortunes. 


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT