PUBLICITAT

El fons de pensions arriba al pic dels 1.003 milions per començar a baixar

  • Vuit entitats gestionen les reserves, amb una rendibilitat del 4,7%
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
INFOGRAFIA: EL PERIÒDIC

La Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS), va presentar ahir una nova pàgina web (www.fonsdereserva.ad), en la qual s'informa sobre l'estat dels fons de reserves de la branca de jubilació, així com de bona part de la situació financera actual i dels darrers anys. La parapública ha superat aquest primer trimestre del 2014 la barrera dels 1.000 milions d'euros de reserves. Malgrat ser una dada positiva la pròpia CASS ja alerta que es tracta d'un pic, tenint en compte que el darrer estudi actuarial (data del 2011), exposa que aquestes reserves començaran a «adoptar una tendència de decreixement a partir de 2016-2017». I encara més, s'esgotaran pels vols del 2030.

La xifra dels 1.003 milions d'euros s'aconsegueix després de sis anys consecutius de creixement. El 2009 els fons rondaven els 700 milions d'euros. Després d'una mala gestió de la parapública relacionades amb inversions de risc, la rendibilitat del fons de reserva de la branca de jubilació va tenir pèrdues de gairebé el 9% al 2008. Però des de llavors, i a partir d'un control més rigorós, va començar a créixer. S'ha recuperat fins arribar a una rendibilitat del 4,7% l'any passat. En xifres absolutes, el 2013 la rendibilitat va generar 32,8 milions d'euros. Pel que fa a la mitja de la rendibilitat dels darrers cinc anys, és del 4,9%.

Precisament per aquestes males actuacions, la CASS ha volgut elaborar la web, amb l'objectiu de ser més transparents davant la ciutadania davant un tema sensible com són els diners per garantir les pensions. En qualsevol cas, la parapública ja ha repetit en diverses ocasions que cal pujar les cotitzacions per garantir l'existència d'aquest fons de reserva.

Actualment el fons de pensions de la parapública el gestionen vuit entitats. El 79% del volum gestionat recau sobre les cinc entitats andorranes (Andbank, Banca Privada d'Andorra, Banc Sabadell d'Andorra, Crèdit Andorrà i MoraBanc). Pel que fa al percentatge restant, el completen tres entitats internacionals: Amundi, CMKCIC Asset Management i Natixis Asset Man agement. CMKCIC Asset Management es va incorporar a l'equip de gestors el passat 15 de juliol, informa la parapública al seu web, seguint aquest esperit de diversificar al màxim la gestió del seu patrimoni.

El fons de reserva inverteix principalment en actius financers, un 97%, mentre que un 3% en inversions no financeres.

Més control DES del 2007 / La manera de gestionar els fons de reserva de les pensions va començar a canviar l'any 2007, amb la creació d'una Comissió Delegada. Aquesta va determinar que, a partir de llavors i seguint un mandat de gestió, s'establia un perfil conservador a l'hora d'invertir, per evitar errors del passat. En l'actualitat, més del 70% de les inversions són en renda fixa, repartides en 158 emissors diferents. Pel que fa a la renda variable, està limitada al 25% de les inversions i es reparteix en 280 posicions.

A les conclusions del darrer informe presentat, la Comissió Delegada feia un «balanç satisfactori» del resultat acumulat els darrers sis anys. «El fons de reserva de la branca jubilació ha crescut moderadament, preservant el patrimoni de l'efecte del crash dels mercats financers del 2008, el més important des de 1929», exposen. I afegeix que la Comissió Delegada «considera que l'adaptació prudent dels criteris de gestió del fons de reserva a un nou entorn en els mercats financers ha estat l'adequat pels objectius del fons».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT