PUBLICITAT

Els comuns volen que el Govern negociï el seu deute amb els bancs

  • Els cònsols demanen a l'Executiu les previsions d'ingressos en aplicació de la Llei de l'IVA
  • Insisteixen que ha de ser l'Estat qui tuteli les necessitats i prestacions socials dels ciutadans
PEPA GALLEGO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Reunió dels comuns amb el Govern. Foto: TONY LARA

El traspàs de competències en matèria social no és l'únic punt que els representants comunals de les set parròquies volen demanar a l'Executiu. Tal i com es va acordar dilluns passat a Encamp, els cònsols volen demanar al Govern que quan negociï amb els bancs el deute inclogui també els comptes d'endeutament de les corporacions comunals. Així ho remarca un dels punts del document lliurat aquesta setmana al Govern, al qual ha pogut accedir aquest rotatiu.

Aquest és un dels acords presos, al que se li han d'afegir altres com la petició perquè l'Executiu inclogui els comuns quan negociï també un finançament global. Els set cònsols van passar aquestes demandes en la reunió que aquesta setmana han tingut amb el cap del govern, Jaume Bartumeu, i amb altres representants del Govern.

Els comuns volen que es revisi el període per fixar el límit d'endeutament, així com la llei de transferències quant a l'obligació de destinar el 80% a inversió. Per altra banda, els responsables comunals també volen accedir a més informació i per això van acordar demanar a l'administració central les previsions d'ingressos en aplicació de la futura Llei de l'IVA i de la futura Llei de l'impost de societats.

Els cònsols tenen clar que, quant a la delimitació de les competències, en els articles on es refereixen a les necessitats socials "no pot ser que hi hagi prestacions socials diferents en funció de la parròquia", diuen, per tant aquestes necessitats que determina la llei, els cònsols creuen que les ha de titular l'Estat. És per aquest motiu que proposen que a la llei es diferenciï bé el concepte d'activitats del de necessitats establerts en la Llei.

Els cònsols, basant-se en un document elaborat pels responsables del comú encampadà en el què es detalla cadascuna de les competències que té aquesta corporació amb tot el treball i departaments que hi treballen, han elaborat una taula conjunta sobre les competències de tots els comuns.

Aquesta taula en la què es xifren les 14 competències comunes que tutelen les set corporacions, disposa d'unes anotacions al costat en les què informen l'executiu del conflicte de competències en les què es pot incórrer. Són fruit d'aquest possible conflicte les referides a l'administració i gestió dels béns de domini públic i privat, així com l'aprofitament i explotació dels recursos naturals, les instal.lacions d'enllumenat en segons quines carreteres; així com també la conservació de parcs naturals, entre d'altres. A més a més, també es fan altres observacions com la no agilitat en els tràmits per part del Govern en matèria de sanitat, indústria i medi ambient.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT