PUBLICITAT

Els sis candidats es comprometen a vetllar per la transparència de la CASS

  • Els assalariats poden votar fins el 23 de juny per dipòsit i el dia 25
L. F . M
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
imatge de la façana de l'edifici de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social. Foto: TONY LARA

Les candidatures per a representar els assalariats al Consell d'Administració de la CASS són sis, després de que l'òrgan admetés el recurs de la candidata i membre d'AD800, Mélanie Musolas. A banda d'aquesta candidata, s'hi presenten com a titulars: Eva Choy, David Fernández, Silvia Gorraiz, Mireia Ramos i Jaume Rifà. Des d'ahir i fins al 23 de juny els assalariats ja poden realitzar el seu vot per dipòsit. Tots els candidats animen a que siguin unes eleccions amb alta participació, ja que consideren que hi ha coses fonamentals a millorar, entre elles, i en els quals tots coincideixen: la comunicació entre la CASS i els seus assalariats i la transparència. En aquest sentit, tots ells es comprometen, tal i com mostren els programes, a vetllar perquè la parapública exerceixi una gestió transparent, ja que com afegeix Gorraiz en el programa, es tracta d'un organisme que «al cap i a la fi, pertany a tots nosaltres». A més, assegurar la transparència de la CASS «també ajudarà a lluitar contra el frau» i a «garantir la viabilitat del sistema andorrà», que també són dos dels objectius compartits per la majoria de candidats.

PREOCUPACIÓ PER LES RETALLADES / Els sis candidats oferixen, a banda dels objectius comuns, un seguit de propostes concretes per tal de millorar la cobertura de les prestacions dels assalariats. Eva Choy proposa «fer extensiu el règim del tercer pagador en les prestacions derivades dels casos de malaltia comuna o accidents no laborals», és a dir, que la CASS pagui directament als prestadors del servei, com passa en el casos de accident laboral o malaltia professional. La candidata també defensa en el seu programa la millora i abast de «noves prestacions», com les de psicologia o oftalmologia, i «estudiar la possibilitat de perllongar el descans de maternitat o de paternitat». David Fernández en el seu programa incideix en la importància de treballar perquè la modificació de la Llei de la CASS es canviï la composició del Consell d'Administració, per tal que els assalariats puguin participar de les decisions que es preguin. Fernández també destaca com a prioritari fer «apropar la CASS» a les famílies amb situacions extremes, perquè «puguin accedir a ajudes».

La reforma de la Llei és un dels temes dels quals parla la candidata Silvia Gorraiz, qui centra el punt de preocupació en les retallades i es compromet a «reclamem els drets perduts» de tots els cotitzants i afiliats, i a «traslladar als representants del govern al Consell de la CASS, que hi ha solució d'estalvi a llarg termini, sense retallar prestacions». Mélanie Musolas, per la seva banda, es compromet a demanar «millor tracte humà» i a informar als treballadors de totes les decisions que es preguin al Consell, «incloses les inversions que fan amb els nostres diners».

La candidata Mireia Ramos també parla de les inversions i es compromet a vigilar que «siguin les millors possibles, defugint els riscos que posin en perill el fons de pensió». Ramos proposa també «reduir el nivell de despeses innecessàries de gestió i «que un tant per cent de la recaptació de l'IRPF, sigui destinat al fons de pensió, per assegurar la jubilació de la gent gran de cara al futur». Finalment, el candidat Jaume Rifà centra el seu programa en vetllar «per minimitzar l'impacte negatiu de les retallades» de la nova Llei de la CASS .



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT