PUBLICITAT

Hollande diu que l'acord amb la UE serà un èxit

  • El copríncep afirma que no s'immiscirà en la política interna perquè el poble és sobirà
  • També reconeix que on no hi ha ni diversitat ni diferències no hi ha vertadera democràcia
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El Copríncep francès, François Hollande, en la seva al·locució a la ciutadania, ahir al matí a la plaça del Poble d'Andorra la Vella Foto: ÀLEX LARA

El Copríncep francès, François Hollande, es va adreçar ahir al matí als ciutadans que el van anar a rebre a la plaça del Poble. Es va fer esperar una mica però l'al·locució que va oferir en valia la pena. Hollande va començar per explicar que la funció de copríncep que li ha estat destinada «és una funció que assumeixo amb orgull i plaer». I això perquè els andorrans defensen la institució «amb tanta passió que també és un orgull per a França que el president de la República excerceixi de Copríncep d'Andorra».

Hollande va confessar que «guardaré molt de temps a la memòria aquest record que testimonia dels lligams que uneixen Andorra i França». I seguidament va entrar en matèria fent un anàlisi de la missió que se li ha encomanat. Així, va recordar que «més de set segles han transcorregut des el primer pariatge fins ara, i tot hagués pogut desaparèixer, però la Constitució de 1993 va consagrar els Coprínceps». I va matisar que «no pas per conservar l'empremta d'una història antiga, sinó per assegurar la independència i la llibertat del Principat».

Copríncep constitucional / El Copríncep francès va continuar: « Amb aquest lligam personal, no institucional ni artificial, sinó a través de la meva persona, també heu volgut testimoniar el vostre afecte a França». Hollande va felicitar els andorrans perquè «teniu una bonica Constitució que garanteix els drets fonamentals de les persones i a la vegada, també garanteix la pervivència d'unes institucions originals», i matisant que també és un text modern –«potser més avançat que en altres democràcies»–, va afegir que «garanteix singularitats, és fidel a les tradicions però també a la modernitat». Amb tot, va reflexionar que «no obstant això, on no hi ha diferència, on no hi ha diversitat, tampoc no hi ha democràcia». Hollande va afirmar contundent que «el vostre copríncep no s'immiscirà en la vida política interior, perquè senzillament sou sobirans, el poble andorrà és un Estat amb tots els drets que s'hi relliguen». I va reiterar el que ja va dir al Consell General, «participeu a les Nacions Unides, al Consell d'Europa, a l'Unesco, sou un actor respectat i escoltat en la comunitat internacional, me'n adono cada vegada que acredito el cos diplomàtic i se'm transmet el rol d'equilibri i de saviesa que desenvolupeu».

LES REFORMES / Hollande també va reiterar que «la crisi no us ha perdonat i en aquests moments, com tothom, us vareu plantejar què calia fer. Tancar-se, és legítim, ¿però és realment el bon reflex quan el món és cada vegada més obert?». El copríncep va recordar que per respondre a les exigències internacionals Andorra va triar l'obertura i la transparència. «No és cosa fàcil», va dir i va matisar que «sempre hi ha qui pensa que se'l perjudica, però com vaig dir ahir» –per abans d'ahir– «les reformes no estan acabades i els que pensen o prediquen una altra cosa, no són sincers».

Hollande va insistir en que quedar-se en l'immobilisme «és incomprensible per a la modernitat. A França o a Andorra, la història és sovint la mateixa, no n'hi ha prou amb un passat gloriós, també cal estar a l'alçada d'aquesta història». I va continuar lloant els avenços que ha fet Andorra. «Heu encetat la reforma de la fiscalitat, potser la més difícil, per integrar-vos a la comunitat internacional i a les grans organitzacions com l'OCDE, que donen a Andorra una legitimitat per a la transparència que és essencial actualement», va enumerar Hollande. I va afegir que «ara us gireu cap a Europa, perquè Andorra està en el seu espai geogràfic i polític».

Acord d'associació amb la UE / Arribat a aquest punt el copríncep i president va explicar que «fa poc vaig ser a la cerimònia del Desembarcament de Normandia, i Andorra també hi era, perquè hi era jo». I va afegir –una vegada van cessar els aplaudiments que van omplir la plaça del Poble– que «hi era per reconèixer el sacrifici d'aquells homes per la nostra llibertat i per la pau. Sempre pensem que ja és cosa segura quan en realitat no sempre és així. Els dimonis poden tornar». Sigui com sigui, Hollande va voler deixar clar que «teniu el vostre lloc a Europa, el vostre copríncep us acompanyarà en el procés de negociació i serà un èxit per a Andorra i per a Europa».

Per acabar, Hollande va desitjar que s'incrementin els intercanvis comercials amb França. «M'agradaria que el Principat importés més productes francesos tot i que molts francesos els vinguin a comprar aquí» –rialles. I es va acomiadar dient als assistents: «Gràcies per haver-me fet comprendre que aquest país també és el meu».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT