PUBLICITAT

Martí insisteix en l'aliança amb França i defensa el Coprincipat

  • El cap de Govern es compromet a continuar l'obertura i les reformes engegades els últims anys
G. GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Encaixada de mans del Copríncep Francès i president de la República, François Hollande, i el cap de Govern, Toni Martí, a la plaça del Poble, ahir. Foto: ÀLEX LARA

El cap de Govern, Toni Martí, va reconèixer al Copríncep francès, François Hollande, l'oportunitat de la seva visita que coincideix amb una època de canvi i d'obertura. Martí va dir que «és un bon moment per mirar la realitat amb certa perspectiva», i va afegir que «des d'aquesta visió més àmplia (...) la decisió d'Andorra de transitar cap a un nou model econòmic basat en l'obertura, la competitivitat i la transparència és la bona decisió». Martí va argumentar aquestes paraules pel «convenciment dels andorrans de la necessitat d'evolucionar i adaptar-se i perquè –ho ha dit molt clarament el nostre Copríncep– compta amb la comprensió internacional». El cap de Govern també es va felicitar de l'ajuda que va prometre Hollande en nom seu i en nom de la República per a la propera negociació de l'acord d'associació amb la Unió Europea (UE). Martí va assegurar que el nou model econòmic «acabarà trobant el seu lloc a Europa; en un procés (...) en el qual també necessitarem el consell dels coprínceps, i sobretot l'ajuda del Copríncep francès».

D'aquesta manera, el cap de Govern també va integrar el Copríncep episcopal en els reptes de futur que es plantegen a Andorra, i sobretot va defensar el Coprincipat argumentant que «és en moments així –moments de profunda transformació– que el Coprincipat demostra ser més vigent i necessari que mai». Unes paraules que potser volien fer oblidar els últims episodis d'ingerència en la sobirania del poble que han enfrontat la figura del Copríncep episcopal i la societat andorrana.

De fet, Martí va començar el seu parlament dient a Hollande que «la vostra vinguda a Andorra referma la seva confiança en l'estructura institucional del Coprincipat i estreny encara més els llaços amb el poble francès». I va continuar argumentant que «el Coprincipat és sinònim de l'equilibri secular que els andorrans ens hem esforçat sempre a mantenir», advertint que si «alguns podrien veure aquesta institució com una estructura arcaica, no és així». Després de lloar la perseverança dels andorrans per mantenir la figura del Copríncep francès i els lligams amb França, es va felicitar de que «en últims 200 anys cada vegada que Andorra ha viscut un avenç significatiu ho ha fet gràcies a aquest binomi». Martí va insistir en la «capacitat dels andorrans per adaptar-se i la consciència –especialment de França– per trobar un lloc per a Andorra». Tornant a la situació de canvis profunds, el cap de Govern va reiterar que «és aquest binomi que està permetent al nostre país fer grans avenços en matèria fiscal i és aquest binomi el que ens ha d'ajudar a trobar una solució estable i profitosa per a les relacions del Principat amb la UE».

Confiança renovada / El cap de Govern va posar punt final al seu parlament renovant la confiança en l'estructura instucional i especialment en la figura dels Coprínceps. I adreçant-se a Hollande va dir que «amb la vostra visita, els ciutadans d'Andorra renovem la nostra confiança en una estructura institucional que compta més de set segles d'existència i que s'ha adaptat a la modernitat». I va afegir que «també renovem el nostre compromís amb la construcció d'una societat més prospera, més equitativa i més solidària».

Obertura / El cap de Govern també va renovar el compromís de continuar amb les reformes a les quals el Copríncep es va referir en el seu parlament a la Casa de la Vall, argumentant que Andorra vol participar de les oportunitats amb esperit d'obertura i de cooperació. I va concloure que «Andorra sempre ha sabut trobar el seu lloc a Europa i al món. I ara també en serem capaços». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT