PUBLICITAT

El copríncep es compromet a «reprendre» les obres a la carretera d'accés a Andorra

  • Els alumnes del Lycée van ser els primers en plantejar-li la problemàtica i Hollande ho va destacar en el seu discurs
L. F. M.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La ministra d'Educació, Roser Suñé, i el Corpíncep francès, François Hollane, ahir durant la trobada amb els alumnes del Lycée Compte de Foix. Foto: ÀLEX LARA

«Agraeixo als elegits la seva delicadesa, ja que no m'han preguntat per la carretera. Ha estat una alumna del Lycée la que m'ha dit: ¿quan la carretera podrà estar acabada?» (la via d'accés a Andorra des de França– la variant d'Ax-les-Thermes–), va dir el Copríncep francès, François Hollande, en el discurs a la plaça del Poble, just després de visitar el Lycée Compte de Foix i escoltar duran més de mitja hora les demandes dels alumnes del sistema francès.

Hollande va afirmar desconèixer el motiu pel qual les obres d'aquesta carretera es van aturar i va afegir que «s'han de reprendre», ja que aquesta via «és un símbol però també una necessitat» per tal de «millorar els intercanvis econòmics». En aquest sentit, el Copríncep francès va dir que «crec que hi ha productes francesos que mereixerien estar presents amb més força a les botigues andorranes», però per altra banda també va dir que «hi ha molts francesos que vénen a consumir productes francesos a Andorra».

El cònsol major d'Encamp, Jordi Mas, va valorar les paraules del corpíncep de manera positiva i va dir que li havia satisfet la resposta, ja que «ha demostrat que coneix d'aprop la problemàtica i va dir que és un interès per a Andorra, però també per a tota la regió», i per tant, es va mostrar confiat en que les obres es reprenguin en breu.

A banda de la carretera, el cònsol major d'Encamp va aprofitar la visita del copríncep al comú encampadà per fer-li un altre requeriment: «la construcció de l'escola francesa que va a l'entrada d'Encamp». Hollande va respondre a Mas que es treballarà conjuntament per fer realitat aquesta infraestructura i va posar de relleu la importància de l'educació dels més joves.

ENSENYAMENT GRATUÏT / En el parlament de la plaça del Poble, Hollande també va fer referència al sistema educatiu francès del Principat, i va assegurar que «aquest ensenyament és gratuït i ho ha de seguir sent», també va dir que «els andorrans han de poder seguir l'ensenyament universitari amb totes les facilitats possibles». En aquest sentit, també va mostrar la voluntat de solucionar dues de les altres problemàtiques que els alumnes del Lycée li van exposar; en primer lloc, tal i com va explicar un d'ells, Tom Bory, «el fet de no poder tenir ajudes al no formar part de la Unió Europea ha provocat que hi hagi alumnes que han tingut problemes per les beques a Tolosa, per exemple, per al habitatge».

I en segon lloc, alguns problemes de compatibilitats, tal i com va explicar l'alumna Daniela Pintor. Hollande, en el seu discurs posterior va dir que «no s'entendria que forméssim tants joves andorrans i que després no els puguem acollir a les universitats. Heu de saber que les universitats franceses estan obertes als joves andorrans».

Els 14 alumnes del Lycée Compte de Foix que van compartir taula amb el copríncep van coincidir en valorar com a «molt interessant l'experiència» i van explicar que en un principi estaven molt nerviosos, però que es van anar relaxant, ja que «tot i semblar una persona molt seriosa, a la reunió se'l veia tranquil, no l'he conegut com a president francès, sinó com a copríncep i com una persona normal, que feia bromes», va assegurar Bory. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT