PUBLICITAT

Hollande: "El copríncep no es posarà mai en els afers interns del país perquè el poble andorrà és l'únic sobirà"

  • El copríncep es compromet a reprendre les obres de la carretera d'accés al Principat
  • Martí assegura que el coprincipat no és una institució arcaica sinó que és sinònim d'equilibri
1306-HOLLANDE
Hollande amb els catorze alumnes del Lycée Compte de Foix, avui. Foto: ÀLEX LARA

El copríncep francès ha estat rebut per centenars de persones a la plaça del Poble, on ha ofert un parlament en el qual s'ha compromès a fer el possible per preservar el sistema educatiu francès gratuït a Andorra i a reprendre les obres de la carretera d'accés al Principat, és a dir, la variant d'Ax-les-Thermes. François Hollande ha agafat aquest compromís després que durant la seva trobada al Lycée -prèvia a l'acte a la plaça del Poble- una alumna li hagi demanat per la finalització dels treballs. A més, Hollande també ha fet referència durant el seu discurs al procés d'acostament a la UE i al procés de reformes econòmiques, però sobretot ha destacat la descoberta que ha fet del país i ha assegurat que 'el copríncep no es posarà mai en els afers interns del país perquè el poble andorrà és l'únic sobirà'.

Després de ser rebut per centenars de persones, molts d'ells infants, el copríncep francès, François Hollande, s'ha adreçat a la gent congregada a la plaça del Poble comprometent-se a reprendre els treballs de la carretera d'accés a Andorra. Ho ha dit després d'esmentar que la demanda li venia d'una alumna del Lycée, on ha estat prèviament de visita, però que era coneixedor que era una demanda generalitzada del país.

Ha assegurat que 'no sé perquè aquestes obres es van aturar, però s'han de reprendre' i ho ha afirmat perquè aquesta carretera 'és un símbol però també una necessitat', per poder 'millorar els intercanvis econòmics'.

Hollande ho ha justificat dient que 'França només representa una cinquena part de les importacions a Andorra' i 'crec que hi ha productes francesos que mereixerien estar presents amb més força a les botigues andorranes'. Malgrat això, ha explicat que sap que 'hi ha molts francesos que vénen a consumir productes francesos a Andorra'.

El copríncep també s'ha compromès a 'mantenir i millorar aquest acord i el nivell de l'educació francesa a Andorra. He anotat totes les proposicions que se m'han adreçat i també totes les mostres de satisfacció sobre la qualitat d'aquest ensenyament' ha afirmat i ha agraït la feina del personal del Lycée Comptes de Foix, que 'difonen la cultura de l'ensenyament en francès'.

'Aquest ensenyament és gratuït i ho ha de seguir sent' ha dit i que 'els andorrans puguin seguir l'ensenyament universitari amb totes les facilitats possibles. Perquè no s'entendria que forméssim tants joves andorrans i que després no els puguem acollir a les universitats. Heu de saber que les universitats franceses estan obertes als joves andorrans'.

El copríncep francès ha reiterat el seu compromís d'ajudar Andorra en el seu procés d'acostament a la Unió Europea: 'també teniu el vostre lloc en aquesta Europa que estem construint' i 'us acompanyaré en aquesta etapa, i serà una victòria per a Andorra i per a Europa'.

François Hollande, però, ha començat el discurs fent referència al 'lligam històric' de set segles entre França i Andorra. Un lligam que 'mitjançant la vostra Constitució, heu volgut ratificar, per assegurar plenament la independència del país i les seves llibertats'

Ha assegurat que 'no es tracta d'un lligam artificial, sinó personal, i a través de la meva persona i de la meva funció heu volgut demostrar el vostre reconeixement a França'. I ha afirmat que 'el copríncep no es posarà mai en la vida política i interior d'Andorra. Perquè sou els únics sobirans del Principat, vosaltres poble andorrà'.

Martí i el coprincipat
De la seva banda, el cap de Govern, Toni Martí, ha volgut fer èmfasi en la figura del coprincipat, assegurant que no és una institució arcaica sinó que és sinònim d'equilibri, és viu i actual perquè respon a la interdependència d'Andorra amb els seus veïns més propers.

Toni Martí ha assegurat que cada vegada que Andorra ha viscut un avenç significatiu ho ha fet gràcies al binomi del coprincipat, i que ara, amb les profundes reformes que ha dut a terme durant els darrers anys, també requereix una resposta similar. En aquest sentit ha assenyalat que 'és aquest binomi el que està permetent al nostre país fer grans avenços en matèria fiscal i el que ens ha d'ajudar a trobar una solució estable i profitosa per a les relacions del Principat amb la Unió Europea'.

En aquest sentit, Martí ha demanat al copríncep el seu consell i la seva ajuda, 'perquè en aquests moments el coprincipat demostra ser més vigent i necessari que mai'. El cap de Govern també ha volgut destacar la realitat educativa del país, 'una riquesa que és filla de l'estructura institucional del coprincipat'.

Per tot plegat, Toni Martí ha assegurat que amb la visita del copríncep, 'els ciutadans d'Andorra renovem la nostra confiança en l'estructura institucional', i ha acabat dient que el país ja no viu reclòs entre muntanyes, sinó que vol participar en els reptes actuals amb un esperit d'obertura i cooperació.

Lycée Compte de Foix

Els catorze alumnes del Lycée Compte de Foix que s'han reunit avui al matí amb François Hollande han aprofitat la trobada per exposar-li els problemes burocràtics amb què es troben com a ciutadans andorrans a l'hora d'accedir als estudis superiors francesos. També li han demanat millores a la carretera d'accés a França a través del Pas de la Casa, ja que els problemes viaris que hi ha a l'hivern els generen dificultats a l'hora de desplaçar-se a estudiar. Després de la trobada, el director del Lycée, François Dechosal, ha assegurat que el copríncep ha pres nota i 'ha estat molt atent a les seves peticions'.

Hollande ha arribat al Lycée, on ha estat rebut per la ministra d'Educació i Joventut, Roser Suñé, l'ambaixadora de França, Ginette de Matha, i els responsables del centre. Abans, però, ha volgut saludar un per un els alumnes que l'esperaven a la vorera del davant, una acció que ha repetit també a la sortida. Ja dins del Lycée, s'ha reunit amb el seu director, François Dechosal, i amb catorze alumnes de diferents cursos i formacions.

En començar, Hollande ha assegurat que l'objectiu de la trobada era conèixer la realitat dels alumnes andorrans que cursen els seus estudis al sistema francès i constatar el bon funcionament del Lycée. En aquest sentit, ha bromejat assegurant que la seva visita era com 'una inspecció acadèmica'. Després del seu discurs inicial, els alumnes s'han anat presentant un per un, explicant-li quins estudis superiors volien cursar i quines eren les seves inquietuds.

Entre d'altres qüestions, tal com ha explicat després un dels alumnes, Tom Bory, se li ha plantejat les dificultats burocràtiques que tenen els alumnes andorrans del sistema francès per tal d'accedir als estudis superiors a França, així com la possibilitat 'de tenir ajudes econòmiques' per fer-ho. També se li ha 'proposat' la millora de la carretera entre Andorra i França, tant per millorar el desplaçament dels estudiants cap a les ciutats del sud de França on cursen els seus estudis superiors, com per al turisme.

Tot i els nervis inicials, els alumnes han assegurat que les 'bromes i els acudits' que ha fet Hollande durant la trobada els han ajudat a 'relaxar-se'. Així ho manifestava l'alumna Daniela Pintor, que constatava que 'és una persona que et fa està bé, no et fa està nerviosa sinó que et relaxa'.

Per la seva banda, el director del Lycée, François Dechosal, ha destacat després de la visita que el copríncep ha estat 'molt atent' a les demandes i peticions dels alumnes, i s'ha mostrat confiat que seran analitzades properament.

Dechosal també s'ha mostrat molt 'orgullós i content' del fet que el copríncep i president de la República els hagi visitat i s'hagi interessat per la seva situació. El delegat de l'ensenyament francès a Andorra, Michel Maignot, per la seva banda, ha destacat que 'l'honor de la visita no ha estat només per al Lycée, sinó per a tots els centres del sistema educatiu francès'.
 

Sant Julià

El copríncep francès,, ha començat aquest divendres la segona jornada de la seva visita al país a la parròquia de Sant Julià de Lòria. Davant del Comú, Hollande, acompanyat del cap de Govern, Toni Martí, i del síndic general, Vicenç Mateu, ha estat rebut pels cònsols major i menor, Montserrat Gil i Manel Torrantellé. Abans, s'ha aturat a saludar el centenar de persones que l'esperaven. Gil, en el seu parlament, ha destacat que l'antiga Casa Comuna va ser la primera escola francesa i espanyola que va obrir a la parròquia el 1.900 i que els agaradaria que la seva visita fos més llarga per poder descobrir més la parròquia. Per la seva banda, el copríncep ha agraït les paraules d'acollida i ha posat èmfasi en l'ensenyament francès a Sant Julià de Lòria, tenint en compte que molts dels ciutadans que l'han rebut eren educadors del sistema francès. Precisament, després de la visita al Comú de Sant Julià de Lòria, Hollande s'ha desplaçat fins al Lycée Compte de Foix on havia de tenir una xerrada llarga amb els seus alumnes.

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT