PUBLICITAT

Un pas més cap a Europa

  • Hollande afirma que França ajudarà Andorra en el procés d'associació amb la Unió Europea
  • També es felicita pel desplegament del nou marc fiscal i insisteix en el camí de l'homologació
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
François Hollande arriba a la Casa de la Vall acompanyat per Mateu, Vives i Martí, ahir Foto: TONY LARA

El Copríncep francès, François Hollande, va dir ahir a la classe política –els 28 consellers generals, el Govern, els excap de Govern i altres convidats amb un bagatge indiscutible– que «la reforma que heu iniciat no és l'última, cap reforma determina el futur en ella mateixa, sinó que és un procés», i va afegir que «ben entès toparà amb l'escepticisme, la por o el corporativisme, això existeix arreu, però sou homes i comerciants que pensen que encara han de fer molt». Hollande va destacar la capacitat d'Andorra de conjugar la tradició i la modernitat. «Heu entès que la modernització política ha d'anar acompanyada de la modernització econòmica. I que no hi ha democràcia si no hi ha obertura i regles que permetin al vostre país ser a Europa i al món».

Constatant que «en un moment de crisi econòmica heu evitat el reflex de tancar-vos o aïllar-vos que existeix arreu i que és una via sense sortida, heu triat el compromís per a l'obertura amb una agenda molt ambiciosa», va dir. I va afegir que «heu sabut superar divergències i aprovar l'impost sobre la renda amb una àmplia majoria, també esteu buscant l'equilibri per a les finances públiques amb l'objectiu de situar-vos en la represa». Hollande va felicitar el Consell General i el Govern pel desplegament del nou marc fiscal, «de l'IGI i de l'impost sobre les societats, l'impost sobre els no residents i ara l'impost sobre els residents», va apuntar. I tot admetent que «demanar impostos no és gens popular», va insistir en els grans progressos d'Andorra per abandonar l'opacitat que caracteritza els paradisos fiscals i es va felicitar dels «23 convenis sobre informació fiscal signats i l'adhesió al model de la Convenció d'assistència fiscal de l'OCDE».

CDi i negociació amb europa / Arribat a aquest punt, Hollande va explicar que «ahir mateix vaig tenir cura que el projecte de llei sobre el conveni de no doble imposició entre França i Andorra fos presentat al Consell de Ministres». I va preguntar a l'audiència: «¿No heu pas perdut la vostra identitat per això, no? Cal que preserveu les arrels del poble, però també cal que feu pujar l'arbre».

Rememorant el recorregut d'Andorra des de la firma de l'acord d'Unió Duanera –«cosa que calia fer», va dir– fins a l'acord monetari amb la UE, Hollande va anunciar que «les relacions amb Europa s'han de prolongar, sé que és la vostra voluntat perquè feu més del 90% de les vostres transaccions amb la UE, i França us acompanyarà en aquest procés d'associació, més que un soci serà un aliat». I va reteirar que «França us acompanyarà en tot el que sigui possible a Europa i al món».

Hollande que va concloure el parlament dient que «sempre tindreu el suport del vostre copríncep», el va iniciar fent prova d'un gran coneixement de la història de les institucions andorranes i dels canvis clau en el desenvolupament de la democràcia. I després de citar les reformes de 1419 i 1666, va encarar la reforma de les reformes impulsada per François Mitterrand. «El 1993, vareu decidir preservar els coprínceps i entrar al concert de les nacions».

Hollande també es va felicitar del debat polític lliure i del fet que Andorra entrés a l'Organització de les Nacions Unides el 1994. «Això vol dir que Andorra es fa escoltar perquè defensa els mateixos principis fonamentals que França, sempre ho recalco als diplomàtics que ens representen». I va lloar la paritat al Consell General, el canvi generacional entre els elegits i la més gran participació ciutadana en la política i els temes d'interès general.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT