PUBLICITAT

Mateu reconeix la facilitat d'altres temps i aposta per la sostenibilitat

  • El síndic diu que els canvis requerien ser païts, políticament assumits i conseqüentment aprovats
G. G. / L. F. M.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Vicenç Mateu i François Hollande, ahir al Consell General. Foto: TONY LARA

El síndic, Vicenç Mateu, es va avançar en el seu parlament a alguns dels propòsits que va desenvolupar, el Copríncep francès, François Hollande, en la seva al·lucució. I és que Mateu va començar per argumentar que «molts dels canvis abordats en aquesta legislatura es troben implícits en la Constitució, si bé requerien d'un temps per ser païts, políticament assumits i avui conseqüentment aprovats». I explicant que «som hereus d'aquesta Andorra que mudà la pell, que –vista des de fora– era el país de xauxa on tot semblava fàcil, el país on potser en vam acomodar en excés», va apostar per una nova etapa i l'Andorra del «talent, el mèrit i l'excel·lència, l'Andorra de la qualitat democràtica, del benestar i la sostenibilitat».

Mateu també va assumir que «ens correspon ara, com li correspon a cada nova generació, refer nous equilibris i renovar el pacte social». I va afegir que «ens toca resoldre l'equació entre la voluntat instantània de l'opinió pública i la necessitat de mantenir un rumb que precisa sacrificis (...), entre l'interès individual i l'interès general (...), entre la facilitat populista i la democràcia imperfecta, sempre susceptible de millora».

Sens dubte referint-se a les reformes introduïdes i l'ingent tasca legislativa que encara queda per fer, el síndic va argumentar que «la política diària no és lloc per als herois. És l'art del diàleg i del pacte, del compromís, de la responsabilitat, de la satisfacció incompleta, del possible, de la matisada gamma dels grisos». I va concloure amb el desig que «vull confiar que un dia la perspectiva històrica substituirà l'hipercriticisme de l'immediat per poder valorar la ingent tasca de transformació política, econòmica i social que en l'Andorra d'avui (...) estem compromesos a endegar».

No obstant això, el síndic també va lloar el coratge i els valors centenaris dels andorrans afirmant que «si avui ens podem obrir al món sense por de ser doblegats pel vent del desconcert, és perquè tenim unes arrels profundes que ens mantenen dempeus». I va insitir en que «les arrels també són les nostres institucions i llur estabilitat». Metàfora que va ser represa per Hollande per animar els andorrans a continuar el camí de les reformes encetades i obrir-se a Europa i al món. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT