PUBLICITAT

Hollande trenca el protocol davant del comú de la capital

  • El Copríncep francès insisteix que Andorra ha de ser «transparent en relació al frau fiscal, per tal d'evitar suspicàcies»
LAIA F. MAROT
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El Copríncep francès saludant a les persones que l'esperaven davant del comú de la capital, ahir. Foto: TONY LARA

Una persona «de fàcil accés» i «propera». Així és com van valorar el Copríncep francès, François Hollande, les persones que el van saludar i van intercanviar unes frases amb ell davant del Comú d'Andorra la Vella. Allà l'estaven esperant més d'un centenar de persones i, trencant el protocol, abans d'entrar a Casa comuna, Hollande es va acostar a la gent per pregunta'ls-hi que hi feien a Andorra i d'on venien. A una de les dones el fet que el copríncep anés a saludar la va agafar per sorpresa, però el pare d'una família de residents francesos va dir que ja «veníem amb la intenció de parlar amb ell, ja que és molt més fàcil aquí a Andorra que a França».

Tant el president del grup mixt, Jaume Bartumeu,com la cònsol major de la capital, Rosa Ferrer, van valorar positivament el gest d'Hollande. El primer va dir que «la visita està feta per acostar-se a la societat andorrana i a les ciutadanes i ciutadans andorrans, i ho ha demostrat trencant el protocol a la primera ocasió quan ha arribat a la plaça». Ferrer va afegir que «si és copríncep d'Andorra, ho és de tot el poble andorrà, i si és president de la República Francesa, ho és de tots els ciutadans francesos i ell es deu, igual que nosaltres, a tota la ciutadania».

Un cop saludada la gent de la plaça, François Hollande va fer la visita corresponent al Comú d'Andorra la Vella, just després de fer el seu parlament a Casa de la Vall. A la Casa Comuna va ser rebut pels cònsols Rosa Ferrer i Jordi Minguillón; la cònsol major va fer un parlament i el Copríncep francès va signar el llibre d'or del comú. En el seu parlament, segons va explicar posteriorment la cònsol major de la capital, «li he volgut transmetre dos missatges»: en primer lloc, «els lligams històrics que ens uneixen amb el coprincipat com una de les democràcies més antigues d'Europa», i, el segon missatge, va ser que «volem continuar el futur amb la seva companyia, com a coprínceps, i continuar sent una terra de llibertat». En aquests sentit, Ferrer va precisar que «sobretot quan se'ns plantegen els nous reptes d'avui en dia en relació a la globalitat, i especialment amb la Unió Europa, sabem que podem comptar amb els nostres coprínceps per fer-hi front». També va afegir que la seva intenció va ser que «ell vegi que és casa seva, que és el nostre copríncep».

EL DESTÍ DEL PAÍS / El copríncep va tornar a trencar el protocol a la sortida del comú i va fer declaracions a la premsa, en les quals es va preguntar: «¿Per què un Principat que viu del turisme i dels serveis té la necessitat de disposar d'una fiscalitat moderna, d'unes finances públiques sanejades i de relacions amb Europa?», i ell mateix va respondre que «perquè és el seu destí». Hollande va felicitar Andorra per les reformes dutes a terme els darrers anys en matèria fiscal i va afegir que «a vegades s'ha mirat el Principat com un paradís fiscal», però que ja «no és el cas, aquí a Andorra», tantmateix, va insistir que «el que cal fer és obrir-se i ser transparent en relació al frau fiscal, per tal d'evitar suspicàcies».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT