PUBLICITAT

Superar una crisi reforça el caràcter de les persones

  • Rojas Marcos considera que la persona optimista està oberta a allò positiu i a allò negatiu i tendeix a prendre decisions equilibrades
EL PERIÒDIC
LA SEU D'URGELL

Periodic
El psiquiatre Luís Rojas Marcos intervé a la Trobada Empresarial del Pirineu, ahir Foto: TROBADA EMPRESARIAL

El professor de psiquiatria de la Universitat de Nova York i CEO de Physicians Affiliate Group de Nova York, Luís Rojas Marcos, va considerar ahir a la Trobada Empresarial al Pirineu, que «la persona optimista està oberta a allò positiu i a allò negatiu, tendeix a prendre decisions més equilibrades que qui només enfoca la part negativa». Rojas Marcos també va dir que durant la crisi, les persones optimistes activen uns «mecanismes de defensa» que els fan desenvolupar una capacitat de resistir i suportar, i és el que anomena «creixement posttraumàtic». Luís Rojas Marcos, professor de psiquiatria de la Universitat de Nova York i CEO de Physicians Affiliate Group de Nova York, ha destacat la importància de l'optimisme en totes les facetes de la vida i, especialment, en l'àmbit empresarial, en un context de crisi econòmica. Ho va explicar a la conferència La força de l'optimisme, que va pronunciat a la Seu d'Urgell amb motiu de la 25a Trobada Empresarial al Pirineu, patrocinada per Crèdit Andorrà. Rojas Marcos va afirmar que durant una situació de crisi, tant si es tracta d'un accident, d'una pèrdua o d'una situació econòmicament difícil, les persones optimistes activen uns «mecanismes de defensa» que els fan desenvolupar una capacitat de resistir i suportar, i és el que anomena «creixement posttraumàtic». També va explicar que una persona pessimista pren decisions tenint en compte només factors negatius i que l'optimista «està més oberta a allò positiu i allò negatiu i tendeix a prendre decisions més equilibrades». Com a curiositat, va explicar que en accident d'avió «els que sobreviuen són persones que diuen ‘jo puc sortir d'aquí' i l'oposat és el ‘que sigui el que Déu vulgui, qüestió de sort, no depèn de mi...». Amb tot això, Rojas Marcos va assegurar que «les persones optimistes tendeixen a localitzar el centre de control dins d'elles mateixes davant la vida i davant la circumstància».

El psiquiatra va assenyalar que l'optimisme és una qüestió «genètica» però que es pot afavorir. Així mateix, va recomanar desprendre optimisme a les entrevistes de feina i va donar una recepta perquè els empresaris l'augmentin a l'empresa: escoltar els treballadors i fomentar «que sentin que juguen un paper important a l'empresa». Rojas Marcos va dir, a més, que tradicionalment, a Europa «consideraven l'optimisme un signe o símptoma d'ingenuïtat o ignorància i això ha marcat la cultura».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT