PUBLICITAT

Avortament i matrimoni gai, sobre la taula del copríncep

  • Els àpats són els únics moments per cercar el diàleg amb Hollande
L. F .M
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Jaume Bartumeu i David Rios al Consell General. Foto: TONY LARA

La visita del Copríncep francès, François Hollande, «té un contingut molt protocol·lari i institucional», tal i com va explicar ahir el president del Grup Parlamentari Demòcrata, Ladislau Baró; per tant, serà difícil trobar moments perquè els presidents dels grups parlamentaris puguin parlar amb ell. El Govern, per contra, va dir ahir que «sembla que li hem de donar tanta informació que l'acabarem desbordant», i va afegir que «seran demandes que no li seran novedoses»: les relacions amb Europa i l'acord d'associació, la renegociació de la fiscalitat de l'estalvi i els accessos des de França al Pas. El portaveu de l'Executiu va dir que «no tinc la sensació que hi hagi cap tema extraordinari. L'agenda amb França ja està molt pautada i volem que segueixi sent així en un moment transcendental per Andorra».

Extraordinaris potser no, però tot i les dificultats de l'agenda, que respira només per al sopar d'aquesta nit i durant el dinar de demà, el president del grup mixt i membre de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Jaume Bartumeu, ja va anunciar que hi ha qüestions «que hem decidit compartir directament amb el copríncep», i va afegir que «no estem disposats a que la visita es desenvolupi en el marc d'una visita protocol·lària, folklòrica i tradicional».

Aquestes qüestions són concretament tres: en primer lloc, comunicar-li la demanda social per a la despenalització de l'avortament; en segon lloc, explicar-li que en la nova Llei qualificada de la justícia «hi ha un nombre de disposicions que són inconstitucionals», com és el cas de la immobilitat dels jutges. Lligada amb aquesta segona qüestió, també plantejaran la preocupació que ja han manifestat reiterades vegades des del grup i el partit «pel segrest partidista del Codi Civil» que han fet els demòcrates. Finalment, la tercera qüestió va relacionada amb una de les banderes de François Hollande, qui sempre ha afirmat que cal plantar cara al sector financer. Bartumeu va dir que recordaran «la influència excessiva que té un sector de la nostra banca en la política del país». El president del grup mixt va voler subratllar que «si aquí hi ha lobbies, ho constatem, ens preocupem i hi plantem cara com a Govern –com ja vam fer– i com a oposició fins allà on podem», així doncs, «el que no farem es posar-nos la llengua a la butxaca».

Bartumeu no és l'únic que vol parlar de qüestions concretes amb el copríncep; el Partit Socialdemòcrata, tot i constatar que creuen que «el copríncep ja ve molt ben informat de la situació d'Andorra», tal i com va dir el president del grup, David Rios, volen transmetre a Hollande «la preocupació per avançar en drets socials a Andorra». Aquí hi entraria també la despenalització de l'avortament, i obviament, el tema amb el qual fa dues setmanes el grup de DA no va permetre «avançar»: la legalització del matrimoni homosexual. I, no només la preocupació per tirar endavant en drets, sinó també «la preocupació pel retrocés» en alguns: les «retallades» a la Llei de la CASS i la ja aprovada Llei del serveis socials, «que és inhumana», i la proposició de llei de protecció civil als drets de la intimitat, l'honor i la pròpia imatge, anomenada per les veus contràries «llei mordassa».

Rios va afegir que si en tenen l'ocasió, també els agradaria explicar a Hollande perquè es van abstenir en la votació de l'IRPF, una de les condicions si ne qua non per ratificar el CDI amb França i que aquesta esperava que fòs aprovada per totes les forces polítiques, «perquè en tingui constància».

Pel que fa a les qüestions de relacions exteriors, però, el PS vol «mostrar una imatge d'unitat d'Andorra» i «alinear-nos amb el Govern» amb els temes de l'acord d'associació i l'intercanvi automàtic d'informació fiscal, mostrant «la voluntat d'una Andorra trasnparent i homologada».

El president del grup de DA, Ladislau Baró, va dir que en el cas de poder tractar temes amb el Copríncep francès, anirien en aquesta línia de les relacions amb Europa; també va afegir com a qüestions «l'estabilitat del copríncipat» i «el funcionament de les institucions», però tot això «fent-ne un repàs, sense aprofundir».

Europa, justícia, banca, avortament, matrimoni homosexual, «retallades» de la CASS i en drets socials, llei ‘mordassa'... Tots aquests temes sobre la taula per a una visita de menys de 24 hores. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT