PUBLICITAT

MoraBanc entra a la pugna per les restes d'EBN Banc

  • També participen a la subhasta un banc xinès i un d'espanyol
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Jordi i Francesc Mora, directius de MoraBanc, davant l'edifici central Foto: TONY LARA

L'operació de venda d'EBN Banc, l'entitat financera controlada per les antigues caixes Unicaja, Ibercaja i BMN, té accent andorrà. Segons fonts involucrades en el procés, entre els cinc candidats que van passar l'últim tall i han presentat oferta es troben l'estranger Xina Development Bank (CDB), la societat de valors espanyola Auriga i l'entitat Morabanc. Les propostes ja han arribar a mans dels accionistes, que les tenen des de divendres passat, segons informa el mitjà espanyol El Confidencial.

La transacció està per sota dels 40 milions d'euros, però la venda d'EBN Banc té algun al·licient interessant, apunta el mitjà espanyol, com la fitxa bancària i un edifici al madrileny passeig de Recoletos com a seu institucional. D'altra banda, encara manté un reduït balanç de menys de 1.000 milions d'euros en crèdits corporatius, minvat a la mínima expressió després d'haver reduït la seva activitat durant els últims anys, mentre que les seves inversions en el capital de petites i mitjanes empreses s'han liquidat al complet.

Amb una activitat bancària mínima, Unicaja, Ibercaja i BMN venen la closca d'un antic banc de negocis pel qual s'ha interessat un ram molt variat de compradors. Tot i que el desmantellament d'EBN Banc es va iniciar fa gairebé dos anys, amb els primers acomiadaments i tancaments d'unitats de negoci, els seus accionistes no van decidir la venda fins a finals del 2013, moment en què van triar al banc de negocis Mediobanca perquè organitzés i administrés el procés.

Catalunya BANC, l'altre objectiu / No és aquesta l'única operació bancària de compra internacional en la que està involucrada l'entitat andorrana. MoraBanc seria una de les entitats interessades a adquirir Catalunya Banc, en una subhasta que pot rebre ofertes fins el 14 de juliol. Segons publica el diari Cinco Días i es fan ressò altres rotatius econòmics, l'entitat andorrana hauria estat escollida pel Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) amb el Santander, el BBVA, Caixa Bank i el Banc Popular d'entre 12 ofertes no vinculants presentades per licitar per la cartera hipotecaria de CX.

El diari indica que el Santander parteix com a «favorit» per fer-se amb CX i que l'interès del Popular seria més aviat «escàs». MoraBanc és, per ara, l'únic banc estranger interessat i ha estat considerat la «sorpresa» d'aquesta subhasta.

Des del banc andorrà, però, no han confirmat ni desmentit el seu interès per adquirir el banc nacionalitzat ni per participar en aquest procés.

La cartera hipotecària de CX suposa un volum de 6.500 milions d'euros i comptarà amb un aval de l'estat espanyol com a «garantia de possibles pèrdues que aflorin en el futur».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT