PUBLICITAT

Una iniciativa pionera valora la diversitat de flora del Pirineu

  • Posa en contacte els ramaders amb els tècnics especialistes
EL PERIÒDIC
LES VALLS DEL VALIRA

Periodic
El jurat valora un dels camps que ha participat en el concurs, ahir Foto: ACN / FERRAN GARCIA QUERALT

El Parc Natural de l'Alt Pirineu, en el marc de la col·laboració transfronterera que té amb el Parc Natural Regional dels Pirineus Ariegesos (França) i els Parcs Naturals del Comapedrosa i de la Vall de Sorteny (Andorra), ha dut a terme per primera vegada el Concurs de Prats Florits a Catalunya.

Aquest concurs vol ser una eina per donar a conèixer la biodiversitat lligada als espais agroramaders d'alta muntanya, una oportunitat per posar en contacte el sector primari amb tècnics especialistes, així com un reconeixement de la importància de tècniques agronòmiques compatibles amb la biodiversitat i el paisatge.

El tècnic del Parc Natural de l'Alt Pirineu, Nicolàs Espinós, va explicar ahir que aquesta és una iniciativa que ja fa anys que es duu a terme amb molt èxit als parcs naturals francesos. L'any passat es va fer la primera experiència a Andorra i aquest any des del Parc Natural de l'Alt Pirineu s'ha fet una prova pilot als prats de la localitat de Civís (Alt Urgell), inclosos en l'Espai d'Interès Natural de l'Alt Pirineu.

En el concurs hi han participat quatre ramaders de Civís que han visitat els prats juntament amb el jurat, format per representants dels parcs francesos i andorrans, un apicultor, i membres del Departament d'Agricultura, que a part de valorar la diversitat de flora del camp han pogut preguntar al propietari la gestió que en feia.

criteris relacionats amb la biodiversitat / Els camps han estat avaluats pel jurat seguint uns criteris relacionats amb la biodiversitat i les tècniques de gestió de les diferents pastures. Espinós va indicar que la dinàmica és «parlar amb el ramader, mirar quant terreny té, la gestió que en fa, els animals que té i com gestiona la superfície. Seguidament els tècnics visiten el camp, apunten la flora que hi ha, la fauna vinculada i posteriorment es torna a parlar amb el ramader i es fa una valoració agronòmica i es fa una proposta de millora de la biodiversitat i de les plantes farratgeres», informa l'ACN.

Espinós va afirmar que el concurs «no vol ser competitiu» sinó que es busca «un punt de connexió de la part tècnica amb el ramader, posar-los en contacte de forma que puguin intercanviar coneixements i experiències».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT