PUBLICITAT

Dos joves fan un viatge per fer descobrir els poblets catalans

  • Volen documentaran els municipis de menys de 500 habitants
EL PERIÒDIC
ALÀS I CERCS

Periodic
Els periodistes Marc Serena i Edu Bayer, a mig camí del periple que els porta a descobrir els pobles Foto: EL PERIÒDIC

Dos joves periodistes, Marc Serena i Edu Bayer, han començat un viatge per donar a conèixer la realitat que viuen el que anomenen micropobles de Catalunya. A Catalunya hi ha un miler de municipis, dels quals una tercera part, 328 municipis, tenen menys de 500 habitants. Cosa que suposa menys de l'1% de la població. El projecte de Serena i Bayer és conèixer aquests municipis, la seva gent, i la realitat quotidiana, els avantatges i inconvenients de viure en poblets on tothom es coneix, però que a vegades van a la cua dels municipis més grans quan es tracta de cobrir les necessitats de la població.

Aquest és el motiu, va explicar Serena a l'Agència Catalana de Notícies (ACN), pel que es van interessar per aquest tipus de municipis, ja que segons diu, «només són visibles quan hi ha alguna desgràcia». El viatge per documentar aquests pobles durarà sis mesos i tot i que tenen ajuts, els dos joves també han posat en marxa una campanya de micromecenatge per poder finalitzar el projecte.

El projecte microcatalunya.cat va arrencar ara fa tres mesos quan els dos periodistes van començar a visitar el petits municipis de les Terres de l'Ebre, camp de Tarragona i Lleida. Actualment ja han arribat al Pirineu. La idea, va argumentar Serena, «és fer un recorregut representatiu d'aquests petits pobles, per tal de mostrar una realitat a la que moltes vegades no tenim accés, ensenyar qui viu als municipis, per què, i trencar tòpics».

Més enllà del viatge pels pobles, el projecte pretén fer un directori de micropobles a través de la web, en la que a més de la gent que els segueix s'hi poden afegir fotografies, informació i comentaris diversos. Fins al moment, va afegir Serena, a la web hi ha 4.000 enllaços dels municipis, 328 fitxes i més de 280 aportacions de gent que hi escriu.

El projecte també es viu a les xarxes socials on els internautes tenen plataformes com ara Instagram, on hi han penjat més de 3.500 fotografies a través del hastag #microcatalunya. El web a més, fa la funció de diari de viatges ja que periòdicament, els dos joves hi van actualitzant informació amb vídeos, fotografies i textos dels llocs que visiten i de la gent que hi troben.

El projecte se subvenciona amb una beca de l'Obra Social la Caixa, amb aportacions de l'Associació de Micropobles, amb el patrocini d'Estrella Damm i la col·laboració de la Xarxa d'Albergs de Catalunya que els deixa pernoctar en els seu albergs. El viatge el fan amb una furgoneta que els ha deixat Lafurgo.net.

L'objectiu, afirma Serena, «és fer una reflexió, després d'haver escoltat totes les persones amb que ens anem trobant, la reflexió la farà la gent amb qui ens hem trobat i la que llegeixi el llibre que tenim pensar fer cara l'any vinent».H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT