PUBLICITAT

El Govern no vol gespa híbrida ni amb calefacció subterrània gratuïta

  • La UEFA va oferir-li costejar tota la instal·lació, però l'Executiu va declinar l'oferta en preferir l'artificial
IVÁN MOURE
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Cerqueda i Favre (a la dreta) en una visita del coordinador de la UEFA al Camp del Consell, l'any passat Foto: TONY LARA

Thierry Favre va tornar a visitar Andorra fa un parell de setmanes per saber en quin punt estaven les obres de la construcció de l'Estadi Nacional i també per insistir, per última vegada, en fer canviar d'opinió al Govern i que la gespa sigui natural, i no artificial com així serà.

De fet, el coordinador d'estadis i de seguretat de la UEFA va confirmar a EL PERIÒDIC D'ANDORRA que va fer una oferta irrebutjable... Que l'Executiu va rebutjar: «Ens hem ofert a pagar tota la instal·lació de calefacció subterrània si finalment es decantaven per l'híbrid. Han declinat la proposta però no és assumpte meu comentar els seus motius». Favre, però, va deixar clar que no s'enfada per la decisió del Govern. Insisteix a dir que juntament amb la Federació Andorrana de Futbol (FAF), la UEFA té una opinió clara al respecte –híbrid– i recolzada per la veu d'un expert experimentat en terrenys de joc com és Alan Ferguson, cap de manteniments de la Federació Anglesa de Futbol, qui precisament el va acompanyar al Principat en la penúltima visita que va fer, a principis de febrer.

HA DE SER DE DUES ESTRELLES / Segons Favre, no hi ha cap perill perquè l'Estadi rebi l'homologació per acollir partits internacionals, tot i que la posada a punt de la sintètica és més complexa i té menys durabilitat. «Això no és un problema sempre i quan superi amb èxit el test d'exigència de dues estrelles de la FIFA, que es fa una vegada a l'any. També és cert que sempre hi haurà un risc, si el camp es fa servir en excés o si està mal cuidat». Dita manutenció tindria un cost aproximat d'uns 30.000 euros, similar que l'híbrid.

UNS DEU ANYS DE VIDA / I quedi clar, però, que el coordinador d'estadis creu que l'Executiu tampoc no està fent malament les coses, però sí que potser s'està buscant problemes en el futur: «La gespa artificial es va aprovar fa uns anys per acollir partits i actualment existeix una gran varietat de productes disponibles en el mercat. Però també és cert que no seria just assegurar que podrien aconseguir fàcilment que aquest material aguanti més de deu anys amb el rang de dues estrelles que exigeix la FIFA».

Entén, però, que al gener haguessin fet un viatge a Anglaterra per veure diferents tipus de terrenys de joc. «És normal, ja que voldrien tenir les idees clares abans de prendre una decisió, per això ens va demanar ajut. I nosaltres, encantats de fer això i també de fer venir un expert a Andorra –com així va succeir al febrer– per veure in situ les condicions del país i poder fer una valoració més exacta».

¿A PUNT PER AL JULIOL? / De les obres, Favre es va mostrar encoratjat per com avancen: «Realment van a un bon ritme i gairebé tot està correcte. Crec que l'Estadi estarà acabat a finals de juliol, la qual cosa és acceptable per a nosaltres.

Dos punts eren els que més preocupaven a Favre. Un era el sistema d'il·luminació i sobretot els focus, que requereixen una instal·lació molt específica. Les torres, de més de 30 metres d'altura, ja es poden apreciar i per a Favre «tot està perfecte».

L'altre punt que li preocupava era la visió dels telespectadors: «Estem mirant de trobar la millor ubicació per a la càmera principal en les retransmissions televisives perquè no és gens fàcil, tenint en compte que la tribuna principal està baixa i davant hi ha una paret i apartaments. Això no oferiria una gran imatge de l'estadi».

En definitiva, però, Favre ja veu la llum al final del túnel i no creu que vingui més a supervisar les obres: «La inauguració seria una bona raó per tornar a visitar Andorra... Hem estat esperant durant tant de temps! Aquesta nova instal·lació ha de ser un plaer per a tothom: la FAF, les autoritats locals i de la UEFA... Però també per als jugadors, els espectadors i la premsa. Per fi tindreu un Estadi a l'altura del país».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT