PUBLICITAT

Mercadona canviarà la Seu

  • El nou supermercat obliga a modificar el Pla Urbanístic que farà reordenar l'entrada nord
  • La implantació de la nova superfície l'any 2015 ajudarà a dinamitzar econòmicament el territori
JOSEP ROMERO
LA SEU D'URGELL

Periodic
Els terrenys a la Seu d'Urgell on Mercadona projecta construir el seu nou supermercat, ahir Foto: TONY LARA

L'arribada de Mercadona a la Seu d'Urgell significarà un abans i un després per a la capital de l'Alt Urgell. L'aposta de l'ajuntament no deixa de ser arriscada tot i les veus crítiques que consideren que la seva posada en marxa acabarà ferint de mort a les botigues del centre històric. Però com diu el refrany qui no arrisca no pispa i l'arribada de Mercadona hauria de permetre dinamitzar l'activitat econòmica i comercial de la Seu i, per extensió, de la resta del territori.

Més enllà del factor econòmic, amb la creació de llocs de treballs inclosos, la implantació de la nova superfície –que podria veure la llum durant el primer semestre de l'any que ve– comportarà canvis que afectaran directament a la imatge que ofereix ara la ciutat. Així, la construcció de Mercadona aporta un afegit important, la transformació prèvia del seu paisatge urbanístic que a grans trets suposarà la reordenació de l'entrada nord del municipi, la creació d'un nou aparcament municipal i l'obertura d'un punt d'informació turística de tota la zona.

Principals canvis urbanístics / El plenari del consistori urgellenc del mes de maig va aprovar provisionalment la modificació del PGOU (Pla General d'Ordenació Urbanística), que obre la porta a que Mercadona s'ubiqui en un terreny situat entre les a·vingudes Valira i de lesValls d'Andorra, al nord de la localitat i que, al mateix temps, solucionarà l'accés al barri local del Serrat de la Capella.

Durant el termini d'al·legacions a la reconVersió urbanística, que ja ha finalitzat, l'ajuntament va rebre una única reclamació que porta la signatura d'un altre centre comercial, possiblement de la cadena Lidel que des de fa molt de temps ha mostrat el seu interès per instal·lar-se a la Seu. Una vegada resolta serà la Comissió d'Urbanisme de la Generalitat l'organisme encarregat d'aprovar el pla parcial i posar en marxa tota la documentació per començar les obres d'urbanització que, si no hi ha cap contratemps, s'iniciaran aquest mateix any.

La nova imatge que oferirà la part nord de la ciutat es concretarà en l'allargament de l'avinguda de Salòria construint un revolt que connectarà amb l'avinguda de Valls d'Andorra i, alhora, dues noves petites rotondes que permetran donar fluïdesa al trànsit rodat.

La modificació del Pla Urbanístic permetrà a més que l'Ajuntament pugui rebre dos terrenys, un de 3.000 metres quadrats que es dedicarà inicialment a construir un nou aparcament i, un altre, l'antiga oficina de turisme propietat fins ara de l'Agència Tributària, que passarà a ser municipal. En aquest edifici es planteja crear, conjuntament amb el departament d'Agricultura de la Generalitat, un punt d'informació territorial de parcs naturals.

Nou model comercial / L'aposta per un nou motor econòmic per a la Seu, que ja està contemplat en el Pla Estratègic Comercial de l'any 2012, té com a base el comerç de proximitat, potenciant-lo amb accions comercials i urbanístiques. El consistori considera que una gran superfície pot ser un revulsiu important per evitar que gent de la Seu vagi a comprar a fora i per incitar a la gent de l'entorn, especialment de la Cerdanya i d'Andorra, a que faci compres a la localitat.

I mentre una gran part dels urgellencs mostren el seu recolzament a la instal·lació de Mercadona, no són pocs els petits comerciants del centre històric que mostren obertament el seu malestar davant d'un futur que consideren bastant incert davant les gran superfícies que mostren interès per la Seu.

En tot cas el que hi ha és la pràctica unanimitat en la diagnosi: l'urgent necessitat de moure fitxa davant un comerç local molt poc competitiu.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT