PUBLICITAT

Més de 164.000 persones tenen punts de vellesa per cobrar jubilació

  • La parapública reclama solucions: al jubilat se li retorna el triple del que ha aportat durant la seva vida laboral
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Dos jubilats conversen, a la plaça Príncep Benlloch. Foto: TONY LARA

Per la Caixa Andorrana de Seguretat Social han passat més de 164.000 persones. Totes elles, incloent-hi tant els assegurats actius al país (menors de 65 anys), i també aquelles persones que han cotitzat a la CASS en algun moment de la seva vida laboral, han adquirit 121 milions de punts. En la memòria que recull els resultats pressupostaris de l'any passat, la parapública es mostra preocupada amb aquestes xifres, perquè «impliquen unes obligacions futures de la CASS envers al col·lectiu d'assegurats». I més quan l'estudi més recent sobre les previsions del fons de jubilació indica que les despeses d'aquesta branca superaran els ingressos entre el 2016 i el 2017. A dia d'avui, la parapública compta que hi ha 164.295 persones de menys de 75 anys amb punts de vellesa i que, per tant, tindrien dret a cobrar una pensió quan els hi arribi l'edat.

Són moltes, tot i que evidentment és impossible que es doni el cas que totes elles decideixin activar el procés de cobrar una pensió. Per un tema d'edat (no arriben als 65 legals), perquè la CASS no pot constatar en tots els casos que estan vius, perquè han marxat del país i no tenen intenció de tornar a reclamar res, o perquè es tracta de persones qui se'ls ha prescrit el dret. En qualsevol cas, però, i tenint en compte que la xifra anirà augmentant progressivament, «es fan necessàries reformes que permetin donar confiança als assegurats en relació a les expectatives de pensions futures que van construint al llarg de la seva vida laboral, i preservi a llarg termini el nostre sistema públic de pensions», planteja la CASS a la memòria dels estats financers del 2013. Per constatar-ho en xifres, la seguretat social exposa que en concepte de prestacions de jubilació es van pagar l'any passat 71 milions d'euros, el que representa un increment d'un 7,40% en relació a l'any 2012. A 31 de desembre el valor del fons de reserves d'aquesta branca era de 987 milions d'euros. Si no s'actua, avisa la parapública, s'acabarà entre el 2030 i el 2031.

La CASS demana reformes perquè no pot assumir una despesa la qual és molt desproporcional al que ingressa. Segons asseguren, la seguretat social acaba retornant al pensionista jubilat «aproximadament tres vegades de mitjana la totalitat de les aportacions realitzades al llarg de la seva vida laboral». És a dir, la parapública li dóna el triple del que ell ha aportat. I amb els anys, si l'esperança de vida segueix en augment, es pot ampliar encara més aquesta proporció.

Tornant als assalariats, totes aquestes persones que en algun moment de la seva vida han cotitzat a la parapública acumulen 122 milions de punts. La franja d'edat amb més punts acumulats és la que va dels 50 als 54, i dels 45 als 49, amb més de 13 milions de punts. A banda hi ha un milió de punts no cobrats de persones de més de 65 anys, és a dir, de persones que podrien avui mateix, sol·licitar-los. S'ha de tenir en compte, però, que la nova llei de la CASS, pendent de votar-se al Consell General, planteja mesures més restrictives a l'hora de poder accedir a una pensió de jubilació.

A mode de curiositat, els punts han anat guanyant valor amb el pas dels anys, en correspondència a l'augment del salari mitjà i de l'IPC. Ara la compra de punts està en 17,36 euros, la mateixa xifra de l'any passat. Fa una dècada estava en 11,33 euros, però el salari mitjà també era 750 euros més baix. El salari mitjà més elevat es va registrar el 2012, en què es van superar els 2.000 euros. Ara està en 1.990 euros.

RENDIBILITAT DEL 4% / En un altre ordre de coses, a l'execució pressupostària de la parapública corresponent al 2013 hi figura tota la informació detallada referent a gestió del fons de reserves per a les pensions. A l'espera d'una llei de dotació i constitució del fons de reserva, que es preveu que entri a tràmit durant aquesta legislatura, hi ha dins la CASS una Comissió delegada pel seguiment dels fons, creada a principis del 2007, que ha permès fer-ne un seguiment «acurat i sistemàtic». La Comissió informa que la rendibilitat final de les reserves al 2013 va ser de 4,72% i que la mitjana dels darrers cinc anys se situa en el 4,08%. En comparació amb altres fons de pensió públics, com el de Canadà, Finlàndia o Noruega, estaríem parlant de rendibilitats inferiors. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT