PUBLICITAT

Un hort com a teràpia

  • Usuaris del taller de Xeridell i de l'Escola Especialitzada aprenen a cultivar la terra H Figuerola diu que l'activitat aporta molts beneficis
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Usuaris de Xeridell i de l'EENSM a la Borda Mateu, al mateix hort, ahir. Foto: ana / g. l. t.

Entre cinc i set usuaris del taller de Xeridell de l'Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell (EENSM) aprenen, des d'ara i durant tot l'estiu, a cultivar la terra. Tots ells s'encarreguen de tirar endavant un hort, situat en una parcel·la de la Borda Mateu de Santa Coloma. Ahir al matí, la presidenta de la junta rectora de l'EENSM, Pilar Díez i el propietari dels terrenys, Jesús Maestre, van signar el conveni al mateix hort. Tot i això, ja fa uns dies que els usuaris hi treballen, ja que les llavors ja estan plantades. Fa més de cinc anys que l'EENSM i la Borda Mateu col·laboren en aquest aspecte, per tal que cada estiu un grup d'usuaris pugui aprendre a cultivar l'hort.

Des del passat mes de maig, entre cinc i set usuaris del taller de Xeridell de l'EENSM es desplacen tres matins per setmana fins als terrenys de la Borda Mateu, a Santa Coloma. Allà, amb l'ajuda i els consells d'un monitor, realitzen totes les tasques necessàries per tal de mantenir un hort: des de plantar les llavors fins a regar, treure les males herbes i, finalment, recollir el que han sembrat. La responsable del taller de Xeridell, Lluïsa Figuerola, va explicar que per als usuaris «l'activitat és molt agraïda, ja que estan en contacte amb la natura, veuen com creixen les plantes i això els aporta molts beneficis a nivell d'autonomia i de relació».

Figuerola va destacar que els usuaris «se senten realitzats amb una activitat real, ja que veuen com surten les verdures i les fruites, i els hi encanta». L'activitat s'allargarà fins al setembre, per una qüestió climàtica, i la responsable del taller lamenta «que no es pugui fer durant tot l'any». Pel que fa a les verdures, hortalisses i fruites que recullen, Figuerola assenyala que «segons l'època ells s'emporten alguna cosa cap a casa, perquè és fruit del seu treball, i si hi ha molta producció, ho deixem a la cuina de l'escola perquè en mengi tothom».

Des de la Borda Mateu, el propietari dels terrenys, Jesús Maestre, destaca que «sempre hem estat oberts a la col·laboració amb el país i amb l'Escola de Meritxell; ens agrada molt participar i ajudar-los». És per això que, a banda de cedir-los el terreny, «els hi facilitem les eines i l'ajuda que necessitin, per exemple a l'hora de saber com es planten les coses», informa l'ANA.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT