PUBLICITAT

L'OCDE vol l'intercanvi automàtic per al 2017

  • L'objectiu és que els defraudadors no tinguin on amagar-se perquè els països que no l'apliquin aixecaran sospites
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

El director del Comitè per Afers Fiscals de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolpament Econòmics (OCDE), Pascal de Saint-Amans, preveu que l'interncanvi automàttic d'informació serà una realitat el 2017. Saint-Amans insisteix en que «tant a Europa, com a arreu, és important que l'intercanvi automàtic d'informació es converteixi en una realitat el més aviat possible» i considera que si el 2017 «és ambiciós», també és «creïble». L'objectiu és que els defraudadors no tinguin on amagar-se. «El secret bancari és necessari, però no pot fer oposició a les autoritats fiscals. Amagar els ingressos i els béns per evadir impostos dels Estats de residència (o de ciutadania en casos excepcionals, com ara els Estats Units) és un frau inacceptable», conclou Saint-Amans.

Si tots els Estats i territoris estan participant en l'esforç d'acabar amb el secret bancari amb finalitats fiscals, «els que no ho facin i s'hi neguin hauran de pagar-ne les conseqüències», adverteix Saint-Amans, afegint que «en particular en termes de reputació». No obstant això, la implementació de l'intercanvi automàtic d'informació fiscal també dependrà de l'aplicació pràctica de l'estàndard. Actualment, el Fòrum Global sobre Transparència que comprèn més de 120 membres en igualtat de condicions, incloent-hi Andorra, està treballant en una revisió del mecanisme amb l'objectiu d'assegurar la bona aplicació pràctica de la norma.

La norma /A finals d'aquest mes de juny, el Comitè d'Assumptes Fiscals de l'OCDE es reunirà per examinar la segona part de l'estàndard per a implementar-lo. Es tracta de «complementar la norma comuna per als informes adoptada al gener», explica Saint-Amans. L'estàndard consolidat, que inclourà una descripció dels sistemes d'informació necessaris, es presentarà als ministres de Finances del G-20 en la reunió de Cairns (Austràlia), el proper setembre. Després l'OCDE treballarà en el desenvolupament tècnic de la norma i recollirà els compromisos polítics dels Estats i jurisdiccions.

Si alguns països ja treballen per què sigui una realitat el 2017, altres esperaran la finalització de tot el procés per establir el calendari de posada en funcionament. Tot i que no precisa si Andorra forma part d'aquesta sèrie, Saint-Amans afirma amb contundència que «en qualsevol cas, es demanarà a tots els països compromisos clars i específics, incloent els terminis, en la reunió del Fòrum Mundial que se celebrarà a Berlín, l'octubre vinent».

El passat 6 de maig, el Consell de Ministres de l'OCDE va aprovar la Declaració relativa a l'intercanvi automàtic d'informació fiscal amb el compromís de 34 països membres i de 13 països més (Argentina, Brasil, Xina, Colòmbia, Costa Rica, Índia, Indonèsia, Letònia, Lituània, Malàisia, Aràbia Saudita, Singapur i Sud-àfrica). L'estàndard desenvolupat per l'OCDE i ratificat pels ministres de Finances dels països del G-20 el febrer passat, obliga les jurisdiccions a obtenir tota la informació necessària prop de les institucions financeres i a intercanviar-les automàticament amb altres jurisdiccions en una base de dades actualitzada anualment.

Les autoritats del G-20 van encarregar al Fòrum Global sobre Transparència i Intercanvi d'Informació Fiscal de l'OCDE, de supervisar i avaluar l'aplicació de la norma. «El frau i l'evasió fiscal són crims que fan víctimes, privant els governs d'ingressos necessaris per restablir el creixement i alhora, minen la confiança dels ciutadans en la imparcialitat i la integritat del sistema tributari», va argumentar Ángel Gurría, secretari general de l'OCDE, en la presentació. I va afegir que «el fet que tants països s'hagin compromès a implementar el nou estàndard global i a fer-ho ràpidament, marca un pas decisiu per assegurar que els defraudadors no tenen cap lloc on amagar-se». L'OCDE farà una presentació detallada de la norma, així com de les solucions tècniques per a la seva aplicació pràctica en la propera reunió de ministres de Finances del G-20, el setembre vinent.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT