PUBLICITAT

Desarticulats dos grups de contraban amb 16 detinguts

  • La Guàrdia Civil ha intervingut 11.250 paquets valorats en prop de 50.000 euros
EL PERIÒDIC
les valls de valira

Periodic
Part del tabac de contraban intervingut durant l'actuació policial Foto: guàrdia civil

Efectius de la Guàrdia Civil de la Seu d'Urgell i de l'Oficina d'Anàlisi i Investigació Fiscal de Duana de la Farga de Moles (Alt Urgell) han desarticulat dos grups organitzats dedicats al contraban de tabac amb la detenció de 16 persones per suposats delictes de contraban i pertinença a grup criminal. Durant les actuacions s'han intervingut 11.250 paquets de tabac ros de contraban procedent d'Andorra, valorats en 49.437.50 euros. El tabac era introduït il·legalment a l'Estat espanyol des d'Andorra a través de camins de muntanya amb el mètode del fardell. Posteriorment, el tabac era emmagatzemat a la Seu d'Urgell i localitats properes, des d'on posteriorment es distribuïa arreu d'Espanya.

La investigació es va iniciar a mitjan mes de març quan la Guàrdia Civil va tenir coneixement de la possible existència de diversos grups organitzats que es dedicaven a introduir tabac de contraban des d'Andorra a l'Estat espanyol, a través dels camins de muntanya, que uneixen la frontera hispanoandorrana.

Primer grup desarticulat / La Guàrdia Civil va detenir la nit del 28 de maig prop del terme municipal de Montferrer i Castellbó –on finalitzaven en trajecte els contrabandistes– un veí de la Seu d'Urgell de 31 anys, A. B. L., després de sorprendre'l quan volia introduir a l'interior d'un vehicle 3.000 paquets de tabac, valorats en 14.100 euros, que havia transportat en fardells per la muntanya des d'Andorra. Posteriorment, els agents van localitzar a la zona un altre vehicle que duia al seu interior altres 2.000 paquets, valorats en 9.350 euros, així com altres dos vehicles que suposadament eren utilitzats pels contrabandistes com a suport als altres vehicles.

Com a conseqüència d'aquesta actuació i de les investigacions que portava a terme el cos, la Guàrdia Civil va detenir a la Seu d'Urgell entre els dies 29 i 30 de maig altres vuit presumptes membres de l'organització, tots ells veïns de la comarca. En concret, es tracta de M. N. P., de 37 anys; A. R. I., de 40; M. B. L., de 35; L. N. P., de 29 ; G. T. G., de 34; I. S. T. R., de 32; i D. T. G., de 38 anys, tots de nacionalitat espanyola, i D. S., de 23 anys i nacionalitat russa.

La desarticulació del segons grup organitzat va tenir lloc el diumenge 1 de juny als voltants de la duana de la Farga de Moles. Cap a les deu de la nit, la policia va detectar la presència de tres persones que transitaven per un camí proper al recinte duaner amb diversos fardells a l'esquena, que ocultaven tabac de contraban. Davant els fets, la Guàrdia Civil va arrestar les tres persones i, més tard i a la mateixa zona, a altres quatre persones més, relacionades amb les anteriors. Els detinguts, tots amb residència a Andorra, corresponen a les inicials de G. H. P., de 54 anys i nacionalitat espanyola; N. J. C. B., de 37 anys; M. A. A. D. S., de 31; G. L. D. S., de 38; M. J. I. F., de 44, tots ells de nacionalitat portuguesa; i M. A. S., un andorrà de 19 anys.

6.250 paquets / En aquesta actuació la Guàrdia Civil va comissar un total de 6.250 paquets de tabac ros de contraban, valorat en 25.987,50 euros. També va intervenir cinc vehicles que eren utilitzats per transportar als diferents punts de magatzematge els paquets de tabac introduïts a l'Estat.

Fruit d'ambdues actuacions la Guàrdia Civil va instruir diligències policials que han estat lliurades en el Jutjat d'Instrucció de La Seu d'Urgell en funcions de guàrdia. Així, els detinguts en la primera actuació van ser posats en llibertat, i els de la segona, seran presentats davant l'Autoritat Judicial, quedant dipositat tant el tabac com els nou vehicles intervinguts, a disposició judicial.

La policia no descarta portar a terme més detencions relacionades amb aquests dos grups.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT