PUBLICITAT

L'oposició lamenta que Pal-Arinsal 'regali' 800.000 euros a Arcalís

  • Baró obre la porta a estudiar modificacions en el sistema de repartiment de beneficis
CLARA GARNICA
LA MASSANA

Periodic
La minoria, en primer pla, i de fons la resta de consellers del comú, durant un consell recent Foto: TONY LARA

Els dos sectors de Vallnord van facturar durant la temporada passada 10,8 milions d'euros. D'aquests, 1,5 milions el va generar l'estació d'Arcalís, (300.000 euros menys que durant la temporada anterior), tres milions Arinsal, 5,1 milions Pal, i finalment 1,1 milions a través de reserves d'internet. Però a l'hora de repartir aquests beneficis, i partint del percentatge establert per les dues societats, EMAP es queda el 73,62% del total, mentre que Secnoa el 26,38%. És a dir, i segons va denunciar ahir l'oposició del Comú de la Massana, les pistes de Pal-Arinsal perden 800.000 euros a causa de l'associació amb Arcalís, que és qui els guanya. Per aquest motiu el conseller de la minoria, Jordi Serra, va proposar que es renegocïi l'acord amb Secnoa variant a la baixa el percentatge que es queda per la seva pista d'Arcalís, o que s'opti per eliminar percentatges i que cada sector es quedi els beneficis de la seva facturació.

Serra va demanar que es prengui una decisió ja, «perquè el cost per a la Massana és brutal». Una demanda a la que el cònsol massanenc, David Baró, no va negar-se a valorar. «Pot ser que la direcció es plantegi un nou sistema de repartiment», va reconèixer el cònsol, afegint que cap de les parts està «convençuda al 100%» amb aquesta manera de dividir beneficis. Això si, va recordar que l'acord actual parteix d'un concepte de «solidaritat» i que potser hi haurà d'altres hiverns, amb males condicions de neu, en què serà EMAP qui en sortirà guanyant. Una possibilitat totalment descartada per l'oposició: «un molt bon any d'Arcalís pot suposar un màxim de 2,5 milions, i això no ens salva a nosaltres», va manifestar Serra.

En tot cas, i en el que sí coincideixen minoria i majoria és en què s'ha d'arribar a una solució sense trencar la marca Vallnord, que és qui comercialitza les estacions.

20 euros de despesa mitjana / La demanda de l'oposició de canviar els percentatges de repartiment es va fer ahir després de la sessió de Consell de Comú, i posteriorment a la celebració del Consell d'Administració d'EMAP. Però no és aquest l'únic aspecte que els preocupa respecte a l'estat de salut de les pistes massanenques. Serra va explicar que de mitja, el forfet costa 14 euros a l'esquiador (s'ha de tenir en compte que hi ha ofertes, forfets de temporada, esquí escolar, etc.), una xifra preocupant si es compara amb Grandvalira (per sobre dels 27 euros), o amb estacions amb característiques similars a les de Vallnord com Font Romeu (23 euros). o les Angles (23 euros).

La minoria també va lamentar les xifres de despesa extra per esquiador, que no supera els sis euros diaris. D'aquests, 3,8 es destinen a la restauració. Unes xifres que estan anant a la baixa. Així, en total i comptant també el forfet, l'esquiador de Vallnord es deixa uns 20 euros a la pista. «No anem bé, ¿algun dia farem alguna cosa?, va qüestionar-se el conseller de la minoria.

En aquest sentit, Baró va explicar que cara l'any vinent s'invertirà en restauració, per exemple, renovant el restaurant del Pla de la Cot. A més, la intenció és, poc a poc, «anar fent pujar el preu mig del forfet sense pujar tarifes».

En qualsevol cas, el cònsol va voler recordar que aquesta temporada EMAP ha tancat amb resultats positius per primera vegada en set anys, Els beneficis són de 200.000 euros gràcies a un augment del 6% dels ingressos. S'ha aconseguit millorar en un milió d'euros el compte d'explotació i «es pot fer front a totes les despeses financeres», va destacar el cònsol. I les previsions són de seguir creixent. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT