PUBLICITAT

Detingut un fugitiu que vivia al país des del 2011 amb una identitat falsa

  • L'home va falsejar el nom i cognom per obtenir permís de treball, de conduir i targeta de la CASS
  • Espanya el buscava des del 2010 per diversos delictes contra la salut pública, intrusisme i estafa
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
L'exterior del Centre Penitenciari de la Comella, on es troba pres el fugitiu. Foto: ONA MORANTE

El Cos de la Policia d'Andorra va celebrar ahir la festivitat de Santa Maria Auxiliadora, la seva patrona. Una diada que va servir, entre d'altres coses, per treure pit a les diverses actuacions policials que s'han dut a terme els darrers mesos. Algunes d'elles de calat important, com la incautació de 24 quilos d'haixix destinat al tràfic intern del país. I d'altres que, a més d'importants, traspassen fronteres. És el cas de la detenció d'un assassí rus la setmana passada (la policia va col·laborar en la seva localització), o la detenció d'un espanyol en recerca i captura des del 2010, actuació que van fer públic ahir mateix tant la Policia andorrana com l'espanyola. Aquest fugitiu, de 58 anys, vivia des de feia tres anys a Andorra amb una identitat falsa i amb tots els permisos necessaris en regla.

L'home, que va ser detingut el passat 17 d'abril i que es troba ingressat al Centre Penitenciari de la Comella, tenia pendents tres ordres de recerca i captura de l'Estat veí. Se l'acusa de delictes relacionats amb les drogues (contra la salut pública), d'intrusisme i també d'estafa.

Segons va informar el cos andorrà, el fugitiu havia usurpat la identitat d'un altre individu, concretament d'un home de Barcelona. Amb aquesta identitat va poder aconseguir el permís de residència i treball (després de presentar un certificat fals d'antecedents penals), el permís de conduir, la targeta sanitària de la CASS, així com efectuar la compra d'un vehicle amb matrícula andorrana. Posteriorment, també va apropiar-se d'una segona identitat, amb la que va poder usurpar el seu estat civil en dues ocasions més. De fet, quan va ser detingut a Escaldes portava el passaport d'un resident espanyol amb qui havia treballat durant un temps en un establiment del sector de l'hosteleria.

Pendent de l'extradició / L'home es troba a la Comella a l'espera que les autoritats judicials espanyoles completin el procediment d'extradició, per tal de poder procedir a l'ingrés en un centre espanyol i complir així amb totes les penes que té pendents. Concretament està reclamat per l'Audiència de Madrid.

Amb tot, però, també des de la Policia del Principat 0se l'acusa de diversos delictes, concretament contra la seguretat del tràfic jurídic, dos presumptes delictes majors de creació mediada de document inautèntic per particular, així com dos delictes menors d'usurpació d'identitat. És a dir, el més probable és que primer sigui sotmès a judici a Andorra, abans de ser extraditat al país veí.

Les investigacions s'han dut a terme de manera conjunta per la Brigada Provincial de la Policia Judicial de la Direcció Superior de la Policia de Catalunya, i la Policia andorrana.

Les bones relacions, essencials / Tant el director de la Policia, Jordi Moreno, com el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, van fer esment ahir d'aquesta «important» operació conjunta amb les autoritats espanyoles durant els seus discursos pels actes de la Patrona. Moreno va assegurar que la detenció és fruit d'unes relacions «excel·lents», les quals són «essencials» per lluitar contra la prevenció, detecció i detenció de delinqüents. Espot, per la seva part, va informar que s'està treballant, per poder millorar encara més aquestes relacions, en un acord de cooperació en matèria policial i duanera. Un acord de característiques similars al que s'ha signat amb el Govern francès, el qual està a l'espera de ser ratificat al Parlament. Per tot, va definir aquest 2014 com un «any clau en matèria de cooperació policial».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT