PUBLICITAT

Mas crea el registre de catalans a l'exterior

  • Homs afirma que l'acord no té res a veure amb la consulta
EL PERIÒDIC
BARCELONA

Periodic
Francesc Homs Foto: EL PERIÒDIC

El Govern català va crear ahir el registre de catalans residents a l'exterior, a mig any vista de la consulta sobiranista que l'executiu d'Artur Mas vol convocar el 9 de novembre, tot i que el conseller de Presidència, Francesc Homs, va dir que aquesta iniciativa no té una «vinculació estricta» amb la consulta.

En la conferència de premsa posterior a la reunió del Govern català, Homs va dir que l'objectiu d'aquest registre és conèixer les necessitats dels catalans a l'exterior, per impulsar polítiques a favor des de la Generalitat, i , a la vegada, per posar a la seva disposició l'exercici dels seus «drets».

Preguntat per si aquest registre serviria per facilitar la participació d'aquests catalans en una eventual consulta sobiranista, Homs va remarcar que aquesta iniciativa «no té una vinculació estricta amb el 9 de novembre».

Homs va detallar que s'estima que hi ha uns 200.000 catalans a l'estranger, que es podran sumar a aquest registre de forma «voluntària» si compleixen la «condició política» de català, segons estableix l'Estatut.

Compleixen aquesta condició els ciutadans amb nacionalitat espanyola que resideixen fora de l'Estat, estan donats d'alta en registres dels serveis consulars espanyols i tenen el seu últim empadronament en alguna població de Catalunya.

També els descendents de catalans amb nacionalitat espanyola que mai han residit a l'Estat però que tenen com a municipi d'adscripció qualsevol població catalana .

Els ciutadans podran iniciar els tràmits d'inscripció al registre, de forma voluntària, a partir del 3 de juny.

D'acord a llei / A més, el conseller de la Presidència va explicar que al Govern li hagués agradat establir el registre d'acord amb els serveis d'acció exterior del Govern espanyol però va dir que no ha estat possible. De totes maneres, va considerar que l'Executiu de Rajoy no pot tenir una «resposta negativa» davant de la creació d'aquest registre perquè està integrat en l'ordenament jurídic espanyol. «Suposo que respectaran les lleis en vigor que estan perfectament consolidades», va afegir. A més, Homs va confiar que en aquesta qüestió hi hagi col·laboració per part del Govern espanyol.

Els tràmits per inscriure's començaran el dia 3 de juny del 2014. Consistirà en una preinscripció electrònica via web (l'accés estarà en la pàgina de la Secretaria d'Afers Exteriors i de la UE), i l'enviament posterior de la sol·licitud d'inscripció i la documentació requerida per correu postal.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT