PUBLICITAT

La pesta arriba a la Seu d'Urgell

  • Aquest any també s'aposta pels grups d'animació de la ciutat per a l'esdeveniment
EL PERIÒDIC
LA SEU D'URGELL

Periodic
L'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, en la presentació del Mercat Foto: aj. de la seu

La Seu d'Urgell reviurà aquest pròxim cap de setmana la seva època medieval amb la celebració del 13è Mercat Medieval dels Canonges, edició que tindrà com a relat històric l'arribada de la pesta a la ciutat. El regidor de Promoció Econòmica de l'Ajuntament urgellenc, Jordi Pallarès, ha destacat les 20 activitats diàries que tindran lloc durant aquest cap de setmana a la plaça dels Oms, al jardí de la catedral, al pati de Sant Agustí i a la sala Sant Domènec. Per la part comercial d'aquest mercat, destaquen les 100 parades de productes artesanals que ompliran de cap a cap els carrer dels Canonges i el carrer Lluís de Sabater.

Com en cada edició, el Mercat Medieval dels Canonges té un relat històric de transfons que aquest any protagonitza la malaltia de la pesta, epidèmia que va devastar Europa i Àsia a mitjan segle XIV. Per conèixer què va passar en aquell moment històric a la ciutat hi ha programada per aquest divendres la conferència L'any de la pesta a càrrec de l'escriptor Albert Villaró. La xerrada tindrà lloc a les vuit del vespre a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell. La pesta també serà protagonista d'una activitat a càrrec de Cheap Films que consistirà en una història de la pesta presentada en quatre actes que passaran a qualsevol lloc del Mercat Medieval dels Canonges.

També en el marc d'aquest mercat tindrà lloc la jornada El fenomen dels Templers a Catalunya i la Regió Véneta que es farà dissabte al matí a l'Espai Ermengol. La jornada s'iniciarà a les onze del matí amb la conferència L'aportació de l'Orde del temple a la comarca del Berguedà que anirà a càrrec de Pere Cascante Torrella, tècnic de patrimoni i arqueòleg. A les dotze del migdia es farà una altra conferència titulada Presència dels templers a la regió Véneta, a càrrec de Luigi Pellini, expert en ordes medievals.

La jornada es tancarà amb la conferència L'Orde del temple a la Corona Catalanoaragonesa, a càrrec de Joan Fuguet i Sans, historiador i expert en ordes medievals. Aquesta xerrada, que s'iniciarà a la una del migdia, està organitzada per l'Arxiu Comtal d'Urgell, l'Ajuntament de la Seu d'Urgell i el GAL della Pianura Veronesa.

Aquest any també s'aposta pels grups d'animació de la ciutat com l'Associació Cavallista de l'Alt Urgell, els Diables de l'Alt Urgell, els Gegants de la Seu o l'Associació de Puntaires per amenitzar les més de 20 activitats diàries que se celebraran en aquest esdeveniment medieval. També se segueixen potenciant les activitats infantils amb l'espai Medievàlia amb diversos tallers de ceràmica, fusta, maquillatge i manualitats que tindran lloc a la sala Sant Domènec. En aquesta mateixa sala hi haurà instal·lat un photocall medieval on tothom que ho desitgi es podrà fer una foto amb vestimentes medievals.

També s'ha recuperat l'exhibició de falconeria a càrrec d'Acariciando el aire que tindrà lloc durant tot el cap de setmana a la plaça dels Oms. També aquesta cèntrica plaça acollirà el campament dels guerrers de la Seu amb amb Gog i Magog; un taller i un espectacle d'acrobàcies aèries a càrrec de Maria Grau; lluites i entrenaments de guerrers; cercavila musical i un espectacle nocturn Fingferlight a càrrec d'Improvisto's Krusty Show.

El campament medieval estarà situat al parc del Cadí a càrrec de l'Associació Cavallista de l'Alt Urgell que també organitzarà gimcanes i manualitats per als infants. Al pati de Sant Agustí hi haurà un taller de circ i a la sala sant Domènec tindran lloc exhibicions de dansa del ventre a càrrec de Samarkanda.

L'espectacle inaugural del mercat medieval, que se celebrarà dissabte a les dotze del migdia, serà una cercavila que arrencarà de la plaça dels Oms a càrrec dels Gegants de la Seu, el Grup de Diables de l'Alt Urgell, els músics i malabaristes d'Improvisto's Krusty Show; el drac Weigand; els cavallers, les princeses i els mags Gog i Magog; els cavalls de l'Associació Cavallista de l'Alt Urgell; les ballarines de Samarkanda; els trapezistes de la companyia Acrobolt; els ocells d'Acariciando el aire i els actors de Cheap Films.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT