PUBLICITAT

Salut llança una nova campanya per vacunar els adoslescents

  • Les vacunes són les de la meningitis C, diftèria, tètanus, tosferina, i papil·loma per a les nenes
  • El ministeri les inclourà en el calendari escolar a partir de la rentrée del proper curs 2014-2015
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un facultatiu es disposa a injectar una vacuna a una jove en un centre d'atenció primària de la capital Foto: TONY LARA

La cap de l'Àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut (APPVS), Rosa Vidal, va explicar ahir les línies mestres de la nova campanya de vacunació dirigida als adolescents que llança el ministeri. Vidal va argumentar que «la idea és que els joves puguin vacunar-se sense prescripció mèdica només amb l'autorització dels pares a qualsevol centre administrador, com ara la consulta, el servei de salut escolar i els centres d'atenció primària». I va afegir que «es tracta de fer-los fàcil la vacunació que no hagin d'anar primer al metge per després posar-se la vacuna». Les vacunes que preconitza el ministeri són la de la meningitis C per als nens i nenes de 12 anys, la de la diftèria de l'adult, tètanus i tosferina de l'adult per als nens i nenes de 15 anys, i la vacuna contra el virus del papil·loma humà per a les nenes de 12 anys. Si totes aquestes vacunes estan incloses en el nou calendari de vacunacions andorrà des del gener passat, encara no s'han començat a administrar als centres escolars, cosa que «es farà a partir del curs vinent 2014–2015» va especificar Vidal.

Les campanyes sistemàtiques de vacunació a l'escola aniran acompanyades per accions de sensibilització de la població a través dels mitjans de comunicació i d'informació directa a les famílies a les quals s'adreçarà una carta informativa distribuïda pels centres escolars. Tot plegat amb l'objectiu, segons la responsable de l'APPVS, de facilitar la vacunació dels adolescents, «un col·lectiu que sovint contacta poc amb el sistema».

Atenció amb el papil·loma / Com que la campanya de vacunació dels preadolescents i adolescents a l'escola encara no ha començat, sinó que arrencarà el proper curs escolar, els joves que es troben en edat de rebre les vacunes poden vacunar-se gratuïtament als centres d'atenció primària (CAP) o a la consulta mèdica. I això val sobretot per les nenes ja que a partir del proper setembre serà massa tard per vacunar-se contra el virus del papil·loma humà, si mentrestant compleixen 13 anys. Aquesta vacuna només s'administra a les que tenen 12 anys i Vidal va apuntar que s'espera que unes 400 nenes la rebin aquest any, però va matisar que «és difícil dir quantes nenes es vacunaran perquè el nombre varia constantment». I va reconèixer que «tot i que és injust que la vacuna només vagi dirigida a les nenes de 12 anys i no a les de 13 per exemple, és una directriu per assegurar-nos que se les vacuna abans d'estar exposades al contagi, perquè si hi ha infecció la vacuna arribaria tard». Vidal va argumentar que s'intenta administrar la vacuna abans de que les nenes tinguin relacions sexuals.

Reemborsada per la cass / En el cas de les nenes de més de 13 anys i més, Vidal va explicar que «es poden vacunar per prescripció mèdica i la CASS els reemborsarà el 75% del preu». Les tres dosis de la vacuna pugen uns 400 euros, i tot i que la CASS les reemborsi, el preu –prop de 100 euros– encara és elevat per a moltes famílies. No obstant això, Andorra s'equipara als paràmetres que s'apliquen a Europa des fa pocs anys amb la vacunació sistemàtica de les nenes de 12 anys contra el virus del papil·loma humà. Es tracta d'una infecció de transmissió sexual molt comuna. El 80% de les dones sexualment actives hi haurien estat exposades. El problema és que el virus és present en el 100% dels casos de càncer de coll uterí, d'aquí la importància de vacunar-se.

El nou calendari / El nou calendari de vacunacions va entrar en vigor el passat mes de gener, i es va desplegant. Si l'any que ve ja es vacunaran els adolescents als centres escolars, des de començaments d'any ja es vacunen els nadons d'acord amb les noves pautes.

Al moment d'informar dels canvis introduïts, Salut també va avisar que aniria informant dels passos concrets que haurien de seguir els infants i adolescents que es trobessin enmig de dos calendaris. Així, aquesta nova campanya dirigida als adolescents té la doble missió de recuperar els nois i noies que potser el curs que ve ja haurien d'estar vacunats, i de sensibilitzar-los perquè no oblidin que «la vacunació és una de les actuacions sanitàries més eficients que es coneixen per reduir les malalties i la mortalitat al món». Vidal va insistir en que «si és fàcil vacunar els infants més petits i gairebé tota la població està vacunada, és més difícil en el cas dels adolescents».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT