PUBLICITAT

Una operació contra el contraban se salda amb dotze detinguts

  • Vigilància duanera situa l'origen del tabac principalment a Andorra i també a Gibraltar
EL PERIÒDIC
SANTIAGO DE COMPOSTEL·LA

Periodic
El tabac incautat per vigilància duanera Foto: EL PERIÒDIC

Un total de 12 persones han estat detingudes a Galícia en el marc de l'Operació Pentàgon, un operatiu contra el contraban de tabac i de roba falsificada que s'ha saldat també amb 40.000 paquets intervingudes i 11 registres en diferents localitats.

El Servei de Vigilància Duanera, per ordre del Jutjat d'Instrucció número 1 de Lugo, va desplegar aquest dimecres un operatiu que es va saldar, després d'11 registres, amb set detinguts a la Corunya i cinc a Vigo. Amb anterioritat, la Guàrdia Civil de Lugo havia detingut també a dues persones relacionades amb una branca del grup.

Paral·lelament, en els registres realitzats per Vigilància Duanera es van intervenir 40.000 paquets de tabac procedents del contraban d'Andorra i Gibraltar i 15.000 quilos de roba falsificada de marques de prestigi, el que suposaria un frau estimat en aproximadament 120.000 euros .

Segons ha informat Vigilància Duanera, l'operació es va iniciar el 2013 amb múltiples decomisos de tabac de contraban a Galícia. Arran d'aquests fets, les investigacions van permetre descobrir una xarxa de contraban que utilitzava mercats municipals i establiments minoristes per a la distribució de tabac de contraban i roba falsificada. Els agents consideren que el seu «principal centre de distribució «era el Mercat de Santa Llúcia, a la Corunya».

L'origen principal del tabac de contraban que distribuïa la trama era Andorra, tot i que també s'ha detectat tabac procedent de Gibraltar, del qual es proveïa en concret una branca de l'organització, un grup contrabandista romanès radicat a la província de Lugo .

Així mateix , algun dels detinguts comptava amb diversos antecedents per contraban de tabac. Concretament a la titular d'una botiga situada al mercat de Santa Llúcia de la Corunya se li havien fet 13 decomisos de diverses quantitats de tabac en els últims dos anys.

PRECAUCIONS PER NO DETECTAR / Segons ha informat Vigilància Duanera, l'organització estava formada per individus «amb anys d'experiència» al contraban de tabac i «amb un gran nivell d'alerta», que prenien «tota mena de precaucions perquè no fossin detectats els seus moviments».

Així, tenien organitzat un sistema pel qual la mercaderia il·legal quedava dipositada en garatges i trasters als quals tenia accés el client, que passava a recollir posteriorment al dipòsit de la mercaderia, «evitant d'aquesta manera que es pogués detectar mai al subministrador i al client».

Quan els investigadors van interceptar a un subministrador van poder comprovar que portava «almenys sis comandaments a distància i diversos jocs de claus amb etiquetes». Aquests punts d'emmagatzematge els facilitaven els mateixos venedors de tabac de contraban que operaven al Mercat de Santa Llúcia.

En total, en l'operatiu es van realitzar 11 registres -–nou a la Corunya, un a Boiro i un altre a Vigo–, incloent el mercat de Santa Llúcia i el de A Pedra, a Vigo .

ROBA FALSA / Al mercat de Santa Llúcia, els agents van decomissar més mercaderia il·legal –roba i complements falsificats– en desenes de magatzems, l'ús corresponia als diversos integrants d'aquesta organització criminal.

Vigilància Duanera ha destacat especialment el «gran volum de roba falsificada» de marques conegudes decomissada al Mercat de Santa Llúcia, que estimen al voltant dels 15.000 quilos de pes.

Tant els proveïdors del tabac de contraban i marques falsificades, com els titulars dels negocis de venda de la mercaderia il·lícita i els empleats dels mateixos estan acusats d'un delicte continuat de contraban i contra la Hisenda Pública. La investigació continua oberta.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT