PUBLICITAT

L'acusació demana que els exencarregats de Gasopas paguin 460.000 euros

  • La defensa reclama l'absolució dels acusats per manca de proves
L. F. M
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una màquina expendedora de gasolina. Foto: TONY LARA

La Fiscalia va demanar ahir tres anys de presó condicional per als quatre exencarregts de Gasopas per un delicte major d'estafa, i l'acusació 460.000 euros de responsabilitat civil, que, segons Gasopas, correspondrien als diners dels litres desapareguts durant els anys 2007 i 2008 (400.000 litres).

Els arguments principals de la Fiscalia i l'acusació particular són que a Gasopas faltaven litres que s'havien posat als vehicles però no es comptabilitzaven a les caixes, segons van indicar uns comptadors interns dels sortidors que els empleats desconeixien, i que aquests es quedaven els diners a través dels resets o anul·lacions d'operacions a les màquines, ja que se'n van contar fins a 1.000 en un mes i va ser a partir del moment que l'empresa els hi va comunicar que hi havia un control intern que «desapareixen els resets». Per a aquests, no hi ha més implicats ni culpables que els quatre exencarregats, que «són els que tenien la possibilitat de distreure els diners» i que sabien que desquadraven els litres. A més, l'acusació particular va qualificar «d'embolica que fa fort» les enumeracions dels problemes de la gasolinera fetes pels acusats – fongs, problemes informàtics, de medició, amb les cubes–amb l'objectiu de «desviar l'atenció».

Per a la Fiscalia, si el que va ser detingut va reconèixer que va robar 45.000 euros, «sembla difícil que els altres tres no ho sabessin».A més, l'acusació va posar èmfasi en què portaven més de deu anys treballant junts i que va ser el detingut en la seva primera declaració qui va explicar que furtava diners a través de fer els resets.

«SENSE PROVES» / El problema arriba amb l'informe informàtic, el qual no permet saber a quines hores es feien les anul·lacions, per tant, tampoc el torn ni l'encarregat. La Fiscalia va argumentar que de la quantitat –fins a 1.000 en un mes segons l'informe– «es dedueix que es feien a tots els torns». Però la defensa va voler deixar clar que amb l'informe «no és pot imputar de manera directa i personal qui ha fet el reset ni quants» i que, de fet, «no s'ha pogut demostrar que hi hagi correlació de pèrdua de litres amb els resets, ja que hi ha dies que no hi ha resets i igualment es perden litres». Per tant, «no hi ha proves». Un dels defensors va qualificar el fet de relacionar els restes amb l'apropiació indeguda un «dogma de fe», ja que «ningú ha demostrat com del reset passen els diners a la butxaca dels encarregats».

Les defenses dels quatre exencarregats van coincidir en argumentar que la documentació aportada per l'acusació és «caòtica i està plena d'incongruències», que ni el comptable ni el gestor que van declarar dimarts «van saber aclarir». Van subratllar que l'empresa tenia constància del «decalaix» de litres ja que constaven en els tiquets de les liquidacions diàries i que els quatre encarregats n'havien informat. Així doncs, «el càlcul de la pèrdua diària de litres no és fidedigne». De fet, «els litres no han quadrat mai, si en faltaven o no, no ho sabem» ja que, tal i com va posar de manifest la defensa, els comptadors interns dels sortidors «no han estat analitzats per cap auditor ni tècnic ni ningú ens ha dit si funcionen correctament». Així doncs, «la clau és un sortidor que Gasopas assegura que funcionava i això s'hauria d'haver demostrat», per tant, «no té consistència per ser una prova».

Finalment, les defenses sí van donar crèdit als diversos problemes de la gasolinera enumerats pels acusats –que sortia aire de les màquines, que entrava aigua a les cubes– perquè posteriorment «s'han fet canvis a Gasopas que demostren que hi havia aquests problemes»: ara hi ha una persona per «verificar l'aigua» i «s'han canviat les cubes» i van dir que «hi ha d'haver una explicació informàtica per la quantitat de resets». L'advocat de la defensa de dos dels acusats va dir que «aquella estació era un decàleg de deficiències, amb queixes constants dels clients i sense cap control», així doncs, «¿la culpa és d'ells o faltaven perquè hi havia fuites de gasoil als dipòsits?»

Per les defenses «es tracta d'una hipòtesi més» i van posar en dubte el modus opernadi ja que «segons els pompistes ells controlaven els diners que cobraven». El fet que la Fiscalia digués que «eren els que tenien possibilitat de distreure els diners» va ser respost com que no eren els únics, a banda que «no és condemna per possibilitats». Van argumentar que no pot ser una estafa, van demanar l'absolució dels acusats i el retorn immediat dels diners que es va quedar la Batllia. El fet que un dels acusats reconegués que havia robat 45.000 euros «no significa que s'hagi d'imputar de manera solidària als altres».

La defensa de l'acusat que va ser detingut va dir que el període de la causa no havia quedat clar i que per això va declarar 45.000 euros, però que si es miren els comptes bancaris del 2007 i 2008, es demostra que són menys i va afegir que l'acusació no ha pogut demostrar quants. L'advocada va afegir que «tothom vol amagar coses i ell és l'únic que ha explicat i pagarà pel que ha fet», de fet, va dir que ja n'ha pagat 22.6000 de la fiança i despeses.

ROBAR AL POBLE / L'acusació va dir ahir que «robar a Gasopas és robar al Pas de la Casa», al que l'advocat d'un dels acusats va respondre que «si es gestiona malament Gasopas, també la gestiona malament el poble». En referència a que el 49% de la gasolinera sigui de gent del Poble del Pas, tres dels acusats van dir al final del judici que el poble ja els havia jutjat com a culpables i «ens ho han fet pagar», i per això «demanem que es faci Justícia».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT