PUBLICITAT

El Carles Sabater perd un altre any i no es convocarà fins a la tardor

  • La Generalitat encara no ha abonat els 5.000 ? de la subvenció del 2013
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La presidenta del Centre de la Cultura Catalana, Teresa Cabanes Foto: TONY LARA

És l'única solució que la junta del Centre de la Cultura Catalana (CCC) veu possible per salvar el concurs de cançó, un dels més veterans del panorama català –es convoca des del 1999– i que els últims temps semblava definitivament encarrilat amb els convenis firmats amb el comú d'Escaldes –perquè el guanyador del certamen participés al cicle Colors de Música– i sobretot, sobretot, amb el Fòrum Nacional de la Jovetut (FNJ), que fa dos cursos va assumir en solitari el patrocini del Carles Sabater –i els 3.000 euros que reparteix en premis. Però només ho semblava, d'encarrilat: a la dràstica retallada de la subvenció que aportava la Generalitat s'hi afegeix ara l'impàs del FNJ, sense que ningú –diu la presidenta del CCC, Teresa Cabanes– pugui prendre la decisió sobre la continuïtat (o no) del patrocini. Diu Cabanes que la situació s'ha de resoldre després de l'estiu i que si com se li ha assegurat oficiosament el FNJ renova aquest patrocini, el Carles Sabater es convocarà com a molt tard a l'octubre, amb l'objectiu que la 14a edició del premi es pugui entregar el 2015. Es perdrà un any, aquest 2014 en què no hi haurà guanyador, però se salvarà el certamen... si es compleixen els pronòstics: si finalment el FNJ no reprèn a temps l'activitat ordinària o no renova el compromís, el Carles Sabater correria seriós perill de mort. No seria la primera vegada –el 2010 tampoc no es va convocar, aleshores per la retirada de l'entitat financera que patrocinava el premi des de la seva fundació– però dos anys sabàtics (més) podrien ser en aquesta ocasió fatals.

El Carles Sabater és l'única de les activitats del CCC ara mateix a l'UVI: l'entitat ha salvat el programa de Sant Joan, les Presentacions i els Berenars literaris, així com el concurs de pessebres i la Mostra de cine català. Tot plegat, però, reduït a la mínima expressió: la Mostra, per exemple, programarà dos únics títols, Vèncer o morir i la segona part del documental Són bojos (aquests catalans)!? Però hi ha també bones notícies a la vista: el CCC estrenarà de forma imminent –el juny, com a molt tard– un nou format, Debat obert, que reunirà a la sala d'actes de la Llacuna un grup d'experts per debatre en primer lloc sobre la situació dels escriptors al nostre racó de món.

Tot això ho haurà de fer el CCC amb els 5.000 euros que ha aconseguit rampinyar de les subvencions del ministeri de Cultura. Cabanes va recordar ahir que la Generalitat no només els va retallar amb nocturnitat i traïdoria la subvenció del 2013 –de 25.000 euros a 5.000 euros– sinó que encara no els ha abonat les escorrialles compromesos per a l'exercici passat: «Ens diuen que ara mateix no hi ha diners a caixa però que cobrarem; el problema és que sense aquests diners no podem programar certes actiivtats, i si no les fem, no tindrem dret a rebre la subvenció, quan hi hagi diners...» I tot això, per obra i gràcia de la secretaria d'Afers Exteriors del departament de Presidència de la Gene: el conseller Homs, per concretar. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT