PUBLICITAT

Ausàs nega en el judici a Lleida haver fet mai contraban de tabac

  • Ha declinat respondre les preguntes del fiscal i l'advocat de l'Estat i només ha contestat al seu advocat
EL PERIÒDIC
LLEIDA

Periodic
Ausàs i el seu advocat, al mig, en el judici, ahir Foto: EL PERIÒDIC

L'exconseller de Governació de la Generalitat durant el segon govern tripartit per ERC i exalcalde de Seu d'Urgell, Jordi Ausàs, va negar ahir el judici que se celebra a l'Audiència de Lleida haver fet contraban de tabac procedent d'Andorra.

L'Audiència de Lleida acull des d'ahir el judici a l'ex conseller de la Generalitat , que està acusat d'un delicte continuat de contraban de tabac procedent d'Andorra i de pertinença a banda criminal i pel qual la Fiscalia demana un total sis anys i cinc mesos de presó .

Durant la sessió d'ahir al matí va declarar Ausàs, que va rebutjar contestar les preguntes del ministeri fiscal però que, responent al seu advocat, va negar ser autor dels delictes que se li imputen i que tingués alguna relació amb els membres de la banda criminal dedicada al contraban a la qual presumptament pertanyia.

Té un sou de 3.000 euros / L'exconseller va explicar així mateix, amb la finalitat de demostrar que no necessita dedicar-se al contraban de tabac, que des que va deixar la política al desembre del 2010 estava treballant per a una fundació que li pagava un sou superior als 3.000 euros mensuals, que també té arrendades diverses finques i que la seva sogra, que està malalta i viu a casa seva, realitza una generosa aportació mensual a l'economia familiar .

Pel que fa als més de 25.000 euros trobats a casa en el moment del registre posterior a la seva detenció, Ausàs va explicar que aquests diners pertanyien a la seva sogra, tal com ell mateix va aclarir als Mossos, i va puntualitzar que estava guardat a la tauleta de l'habitació de la seva mare política, informa Efe.

Així mateix, va indicar que en el seu domicili havia 1.000 euros més que eren al rebedor i que eren de la seva dona i 4.000 euros seus que es trobaven al seu despatx, en un calaix i sense amagar .

«En el registre es van emportar tots els diners que hi havia a casa en aquell moment, fins i tot els diners que hi havia a les guardioles dels meus fills», va assenyalar .

Respecte als seus continus viatges a Barcelona a hores intempestives, que la fiscalia atribueix a la seva activitat contrabandista, l'exconseller va detallar que viatja regularment des de fa anys a la capital catalana des de la Seu d' Urgell, ja que la seva mare resideix a Barcelona i en el moment de la detenció també ho feia el seu fill, i que per aquest motiu es desplaçava a la ciutat comtal unes quatre vegades a la setmana de mitjana .

Va subratllar també que per la seva feina per a la fundació tenia freqüents reunions amb associacions de Barcelona i que per no arribar tard a les mateixes ni córrer el risc de patir retencions de trànsit a l'entrada de la ciutat sortia molt aviat de la Seu o fins i tot partia la nit anterior i es quedava a dormir a casa de la seva mare.

Finalment, Ausàs va negar gaudir de privilegi com exconseller o exalcalde i va assegurar en aquest sentit que li han fet, per exemple, controls d'alcoholèmia «com a tothom».

Durant la sessió també va declarar el brigada de la duana de la Seu acusat de dedicar-se al contraban de tabac aprofitant-se de la seva situació privilegiada com a cap del punt fronterer .

El brigada va negar aquesta acusació, va recordar que fa 38 anys que està en aquest servei i va explicar que en el moment de la seva detenció estava de baixa laboral per motius psicològics i que s'estava medicant amb ansiolítics i antidepressius, a més d'haver patit un infart de miocardi .

Duana / Finalment, el brigada, que només va contestar a les preguntes del seu advocat, va assegurar que sempre que passava per la duana ensenyava el maleter per predicar amb l'exemple i va afirmar que mai va determinar qui eren els agents que estaven en cada torn de vigilància .

La sessió del judici va començar amb les qüestions prèvies plantejades pels advocats dels 13 acusats, que van al·legar irregularitats policials i judicials, vulneració de drets fonamentals i indefensió. No obstant això, les peticions de nul·litat han estat rebutjades pels magistrats de l'audiència.

La Fiscalia de Lleida demana per a Ausàs un total de sis anys i cinc mesos de presó. En concret, l'acusació pública sol·licita per a l'exconseller cinc anys i nou mesos i una multa de 2.250.000 euros pel delicte de contraban continuat de tabac i vuit mesos més de presó per pertinença a banda criminal.

Segons la Fiscalia , Ausàs «va realitzar venda de tabac extracomunitari des d'almenys l'estiu del 2010 , època en la qual era conseller. Així mateix, la Fiscalia acusa la dona de l'exconseller de complicitat en el delicte continuat de contraban i demana per a ella un any i nou mesos de presó i una multa de 550.000 euros.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT