PUBLICITAT

Els exencarregats culpen Gasopas de que no quadressin els litres

  • Només un dels quatre acusats reconeix haver furtat 45.000 euros des d'abans del 2007
L. F. M.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Imatge de la gasolinare del Pas de la Casa Gasopas. Foto: EL PERIÒDIC

L'exencarregat de la gasolinera Gasopas que va ser detingut el 2009 acusat d'haver robat a l'empresa, va declarar ahir davant del Tribunal de Corts durant més de dues hores. L'home va assegurar haver rebut amenaces per no comparèixer al judici, que, segons ell, serien de Gasopas i va fer una llarga enumeració de les deficiències que tenia la gasolinera que, segons ell, i recolzat pels altres tres exencarregats acusats, explicarien que els litres que constaven com a extrets dels sortidors no corresponguessin amb els venuts. Els acusats van declarar que el nou sistema informàtic que Gasopas va instal·lar el 2006 «no va funcionar mai bé», que «el sistema de mesurament no funcionava» i s'havien de parar les màquines «sovint», que es bloquejaven i que es calibraven poc per una gasolinera amb 40 sortidors. A més, tots van afirmar que la gasolina era de mala qualitat, que les cubes no es van canviar fins el 2008, que fin hi tot i va haver fongs, que s'hi havien arribat a colar 10.000 litres d'aigua, que la màquina treia aire, i un va arribar a dir que «veniem fum».

Els ingressos extraordinaris en efectiu als diversos comptes que tenien també van ser justificats pels quatre encarregats: el que va ser detingut va explicar que tenia dos altres feines, en una de les quals cobrava en negre, i a part havia demanat un crèdit amb un dels altres encarregats, per poder anar prostíbuls de Barcelona sense que la seva dona ho sabés (seria en aquest compte on l'home retornava amb els diners furtats el préstec). L'altre encarregat havia demanat el préstec per pagar-se una moto de neu, també sense que la família ho sabés, era addicte a la cocaïna i va justificar els ingressos en metàl·lic als diversos comptes perquè havia rebut una herència en negre d'Espanya. El tercer a declarar, va justificar un ingrés de 60.000 euros perquè li havia tocat la loteria. L'últim va justificar que tenia un altre negoci.

ANUl·LAR LES OPERACIONS / Tres dels exencarregats van assegurar haver avisat als responsables de l'empresa dels diversos problemes, a banda que segons ells, aquests ja veien en els tiquets de la caixa que diàriament els litres no quadraven. El comptable, que va declarar a la tarda, era un dels responsables que parlava amb els treballadors i va admetre haver escoltat queixes que va qualificar de «missatge del caos», tot i que ja sabien que alguna cosa estava passant, el comptable va reconèixer que no se'ls creia gaire.

Va ser el mateix comptable qui va explicar que a partir del 2007 es van adonar que els comptes no quadraven, perquè seguien comprant el mateix carburant al mateix preu, però guanyant menys. Va ser llavors quan van contractar una empresa perquè fes una auditoria interna i van agafar un enginyer que va estar tres mesos comprovant l'entrada de carburant i les cubes durant la primavera del 2008; els errors en l'aprovisionament es va descartar i es va decidir deixar una persona per controlar el personal. És a partir de llavors que «les incoherències van desaparèixer», segons el comptable. El actual gerent de l'empresa va ser qui va explicar com es van adonar, juntament amb la Policia, on anaven els litres que no quedaven comptabilitzats. No va ser fins el 2009 que es van adonar que, si mentre s'omplia un dipòsit es feia un reset a la màquina, aquesta anul·lava tota la operació, i per tant, no quedava registrada. El gerent va dir que entre el 2007 i la primavera del 2008 la empresa d'informàtica va registrar en el seu informe fins a 800 resets en un mes. En aquest sentit, la Fiscalia va destacar en diverses ocasions que quan els treballadors van saber que hi hauria un control, els resets van disminuir d'una proporció de 60 a 1. La defensa va dir que, degut als problemes informàtics que defensen els seus acusats, és tractaria d'un «abús del registre informàtic que no correspon a la realitat».

L'únic que va reconèixer haver robat 45.000 euros fent servir el sistema dels resets va ser l'exencarregat que va ser detingut, tots els altres van negar haver-los fet amb aquesta intenció, com també van assegurar desconèixer que l'operació s'anul·lava. De fet, l'exencarregat va estar a punt de donar motius suficients per obrir-li un altre causa penal quan va dir que els havia robat abans del 2007 i 2008 per intentar justificar que aquests dos anys la suma havia estat inferior.

Avui al matí la Fiscalia i l'acusació particular llegiran el seu informe i sol·licitaran les penes per als quatre acusats.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT