PUBLICITAT

Ausàs nega haver-se dedicat mai al contraban de tabac

  • Ha declinat respondre les preguntes del fiscal i l'advocat de l'Estat i només ha contestat al seu advocat
20052014-ausas
Ausàs i la seva dona entren a l'Audiència de Lleida, aquest matí. Foto: EFE

L'exconseller Jordi Ausàs ha negat haver-se dedicat mai al contraban de tabac, durant el judici que es fa aquest dimarts a l'Audiència de Lleida. Ausàs ha declinat respondre les preguntes del fiscal i l'advocat de l'Estat i s'ha limitat a contestar el seu advocat. Sobre els 25.000 euros que van trobar a casa seva ha explicat que la majoria (15.000) eren de la seva sogra. També ha explicat que viatjava amb freqüència a Barcelona per feina i per veure a la família, que mai va tenir cap privilegi a la duana i que des del 2010 treballa a una fundació d'on cobra uns 3.000 euros cada mes. La fiscalia l'acusa, juntament amb 12 persones més, d'un delicte de contraban de tabac i de pertinença a grup criminal.

Ausàs ha explicat, responent a preguntes del seu advocat, Jordi Alís, que dels 25.000 euros que la policia va trobar a casa seva durant el registre, 15.000 eren de la seva sogra, que viu amb ells, i els tenia en un calaix de la seva habitació, 3.000 més estaven al rebedor i eren de la seva dona, i uns 4.000 ha reconegut que eren seus i estaven al seu despatx. "També es van endur els diners que hi havia a les guardioles dels meus fills", ha dit. Ausàs ha afegit, a més, que tots els 25.000 euros estaven a la vista, que no estaven amagats.

Sobre els seus constants viatges a Barcelona, l'exconseller de Governació ha explicat que baixava unes 4 vegades a la setmana per motius laborals i per visitar la seva família. Preguntat pels seus presumptes privilegis a la duana, a causa del seu càrrec públic, Ausàs ha negat cap tracte de favor. "M'han tractat sempre com un ciutadà més, m'han aturat moltes vegades i fins i tot m'han fet controls d'alcoholèmia".

El judici a l'exconseller Ausàs ha començat aquest dimarts amb les declaracions dels 13 acusats. Tots ells, s'han negat a respondre les preguntes del ministeri fiscal i de l'advocacia de l'Estat. Només han respost les preguntes dels seus advocats, en total 7. La jornada d'aquest dimarts ha comptat amb una gran expectació mediàtica. Han seguit el judici des de dins de la sala, en una zona delimitada pels mitjans de comunicació, una trentena de periodistes.

Està previst que el judici s'allargui dos dies més a l'Audiència de Lleida; concretament demà dimecres i també divendres. Aquest dimarts han tingut lloc les declaracions dels 13 acusats, entre ells l'exconseller Ausàs i la seva dona així com un brigada de la Guàrdia Civil que treballava a la duana de la Farga de Moles (Alt Urgell) i la seva dona i també l'encarregat de la secció de tabac d'un conegut centre comercial d'Andorra. Tots han negat els fets i han explicat que no coneixien la majoria d'acusats.

Està previst que demà dimecres 21 de maig declarin 17 policies, la majoria agents de la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra, així com un policia local de la Seu d'Urgell, i també 9 testimonis. Finalment, divendres 23 serà el torn de les pericials, els informes i les conclusions.

Segons l'escrit de la fiscalia, Ausàs es dedicava a la venda de tabac com a mínim des de l'estiu de 2010, quan ja era conseller. Ausàs va ser detingut el 12 de juliol de 2012 en el marc d'una operació contra el contraban de tabac i després de declarar, la jutgessa de la Seu d'Urgell va decretar el seu ingrés a la presó el 14 de juliol, on s'hi va estar fins al dia 16, quan va pagar la fiança de 145.000 euros.

La detenció es va produir en el marc d'una operació policial en la qual hi va haver 12 detinguts més, tots ells amb domicili a la Seu d'Urgell excepte una jove, veïna d'Àlaba. Des que es va iniciar la investigació, el grup hauria introduït de manera il·legal tabac per valor d'uns 300.000 euros.

Ausàs va ser alcalde de la Seu d'Urgell entre els anys 2003 i 2008 i conseller de Governació a partir de l'any 2008 fins al 2010, substituint Joan Puigcercós al càrrec, que va dimitir per dedicar-se exclusivament a la presidència d'ERC. Ausàs també va ser cap de llista d'ERC per Lleida al Congrés dels Diputats, escó que no va aconseguir a les eleccions del 2008.

La fiscalia demana 6 anys i 5 mesos de presó per a Ausàs i una multa de 2.250.000 euros. Per a la resta d'acusats sol·licita unes penes d'entre 1 any i 9 mesos de presó i 6 anys i 5 mesos.

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT