PUBLICITAT

Andorra Telecom perd l'estatus de parapública per passar a ser SA

  • Estarà 100% participada pel Govern però podrà fer accions de partenariat i invertir a l'estranger
  • La mesura vol acabar amb la dependència del ?roaming', que representa el 80% dels ingressos
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Cinca, Alcobé i Nadal presenten els canvis estatutaris d'Andorra Telecom, ahir Foto: ÀLEX LARA

Andorra Telecom, fins ara entitat parapública, passarà a convertir-se en Societat Anònima Unipersonal (SAU), si prospera el projecte de llei aprovat ahir en Consell de Ministres i que properament entrarà a tràmit parlamentari. Els canvis legals, que impliquen la modificació dels estatuts d'Andorra Telecom després de 30 anys, pretenen «preparar la companyia pel segle XXI» i que pugui «competir» a nivell de tarifes, segons va assegurar ahir el ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé.

El Govern, segons va reconèixer el propi ministre, s'ha volgut anticipar al que apunten les directrius europees en relació al roaming. És a dir, cap a la seva progressiva desaparició. Actualment els ingressos per les trucades, missatges i utilització d'internet provinent de turistes que fan estada a Andorra representen el 80% del total de la parapública. «És ara, quan les coses van bé (amb uns ingressos de més de 20 milions d'euros el 2013), que hem d'evitar que les coses vagin malament», va justificar Alcobé.

Els canvis legals faran que Andorra Telecom passi de ser una parapública a una SA de titularitat 100% pública. No permetrà en cap cas l'entrada de capital privat. De fet, els propis estatuts «blindaran qualsevol intent de privatització de la parapública», segons va assegurar el ministre. Per altra banda, permetran desenvolupar diversos projectes sobre la taula d'Andorra Telecom, «uns tres o quatre», segons el seu director, Jordi Nadal, dels quals la meitat impliquen la participació de terceres empreses. Ahir Nadal no va voler desvetllar cap d'aquests nous projectes estratègics.

I és que l'opció d'obrir Andorra Telecom al partenariat és un dels aspectes que preveu el projecte de llei del Govern. D'altres són la possibilitat de fer inversió estrangera sempre i quan no es destini per projecte un màxim del 5% dels fons propis (actualment de 255 milions d'euros) i no se superi el 15% per tots els possibles projectes forans. En aquest sentit, Nadal va reconèixer que no es tracta de convertir-se «en el sisè operador espanyol» perquè no tindria sentit, però sí que hi ha d'altres vies de negoci on Andorra Telecom pot ser competitiva, com per exemple en la implantació de la fibra òptica. «No volem competir per competir», va sentenciar Nadal.

A més, el director de la futura societat va desvetllar que els darrers mesos han rebut un parell de vegades la petició d'ajuda per implantar sistemes de telecomunicacions a països de fora d'Europa, demandes que s'han denegat i que a partir d'ara es podran començar a contemplar.

ELS CLIENTS NO NOTARAN ELS CANVIS / D'altra banda, el nou estatut d'Andorra Telecom també permetrà un endeutament no superior al 50% dels fons propis, una xifra «prudent» al parer del seu director.

En qualsevol cas, però, hi ha aspectes que seguiran com en l'actualitat. Els seus treballadors mantindran les mateixes condicions, va assegurar Nadal, les tarifes es publicaran al BOPA i el consell d'administració tindrà dominància del seu únic accionista: de quatre a sis consellers seran del Govern, mentre que dos d'Andorra Telecom.

Tampoc notaran massa el canvi estatutari els clients. Les tarifes seran les mateixes tot i que se seguirà amb la tendència a la baixa. A mode d'exemple, Nadal va explicar que aquest 2013 s'ha reduït un 7% els ingressos per la baixada de tarifes als particulars. I se seguirà impulsant projectes ja anunciats com la implementació del 4G (que beneficiarà uns 2.000 usuaris) o la potenciació de l'Smart Country.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT