PUBLICITAT

Associats a Europa en dos anys

  • Pou creu que Andorra hauran finalitzat les negociacions amb la UE el 2016, però el Govern ho veu massa aviat
LAIA F. MAROT
ANDORRA LA VELLA

El professor del departament d'Anàlisi Social i Econòmica de l'IESE, Víctor Pou, va explicar que dels dos acords «en marxa» en els quals treballen actualment Andorra i la Unió Europea, «la negociació d'acord d'associació i d'entrada progressiva en el Mercat Interior europeu pot durar un o dos anys». El ministre portaveu, Jordi Cinca, però, va dir ahir en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que «em sembla que el 2016 està molt a prop per implementar un acord d'associació, tan de bo llavors les negociacions estiguin acabades», tot i que va afegir que «no és la meva voluntat menystenir un expert com Pou».

Pel que fa a la negociació de l'acord d'associació, Pou va dir que «s'hauran de negociar moltes coses». L'especialista creu que «Andorra té una diplomàcia excel·lent i tenim a la Unió Europea molt convençuda que hem fet els deures des de molts punts de vista: des de les reformes internes a la cooperació i transparència internacional», i per tant, «la tenim molt ben disposada», però «cal negociar de manera convenient per defensar les especificitats».

En aquest sentit, Pou va dir que a Andorra li convé més un acord d'associació específic que un conjunt amb Mònaco i San Marino. De fet, «crec que la diplomàcia andorrana busca aquest acord específic», ja que «es podrien defensar millor les especificitats andorranes». És a dir, «Andorra té una sèrie d'especificitats concretes, per exemple, en matèria de lliure circulació de persones, en matèria de manteniment de l'acord duaner de l'any 1990, en matèria del tractament del tabac o amb el diferencial fiscal»; per tant, en les negociacions, per exemple, Andorra hauria d'aconseguir « un sistema de quotes que permetessin una certa limitació a la lliure circulació de persones, per no ser inundats de gent, som un petit país i no podem tolerar que els capitals ho comprin tot». A més, «si l'acord és específic, és una negociació a dues bandes, Unió Europea i Andorra, i políticament fa més goig un acord bilateral». Tot i així, l'especialista de l'IESE va afegir que «encara que no sigui bilateral, crec que més o menys el contingut que podria obtenir Andorra és el mateix que amb un acord global per als tres països».

Pel que fa al segon acord, el de la fiscalitat de l'estalvi, Pou va explicar que «ja hi ha hagut tres sessions de negociació, la última va tenir lloc el passat 7 de maig a Brussel·les» i « es tracta d'una negociació més tècnica que el d'associació», per tant, «segurament s'acabarà abans» i «podria acabar a final d'aquest any».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT