PUBLICITAT

El ministeri suspèn l'Operació Picasso pel cost «prohibitiu»

  • Portar originals de l'artista supera el mig milió d'euros... ¡i sense les Pageses!
A. L.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
"Pageses d'Andorra" (tinta sobre paper, 1906) Foto: ART INSTITUTE OF CHICAGO

¿Se'n recorden de l'Operació Picasso, aquella estupenda exposició –millor dit, projecte d'exposició– que la historiadora catalana Conxita Boncompte va col·locar al ministeri de Cultura amb les Pageses d'Andorra com a ganxo mediàtic? El Govern la va aprovar ara fa un any i el ministre Esteve somiava a fer-la realitat al llarg d'aquest any... Doncs ja se'n poden anar fent a la idea que no: ni aquest ni tampoc els següents. Esteve va confirmar ahir que el projecte inicial, que incloïa com és natural el dibuix a llapis i tinta titulat Paysannes d'Andorre, firmat a Gósol l'estiu del 1906 i avui propietat de l'Art Institute de Chicago, s'ha demostrat inviable perquè l'obra –diu el ministre– va sortir recentment en préstec de la pinactoteca nord-americana i segons les normes de la institució no pot tornar a viatjar en els pròxims set anys.

Una fatal coincidència que va obligar la comissària a plantejar un pla B: negociar la presència dels altres originals de Picasso que fonamentaven el discurs historiogràfic de l'exposició: que les Pageses d'Andorra són la llavor de Dues dones nues (1906) i de Les senyoretes d'Avinyó (1907), tret de sortida oficial del cubisme –ja saben: el trencament dels conceptes de profunditat i de eprspectiva fins aleshores canònics en l'art occidental. Entre aquestes altres obres que havien de vestir originalment les Pageses hi figuraven Dues dones de Gósol, dibuix a tinta quasi idèntic en què Picasso s'ha atrevit a depsullar la pageseta de la dreta; un esbós de Dues dones nues conservat també a Chicago, i un estudi de Les senyoretes d'Avinyó –entre una llista de tres que avui pengen al MoMA, al Philadelphia Museum of Art i el Basel Kunustmuseum suís. Aquesta era la «carta als Reis» –les paraules són seves– que Boncompte escrivia ara fa un any. Doncs tampoc tindrà lloc aquest pla B. Ras i curt, per una pura qüestió de diners: «El cost de portar originals picassians, fins i tot sense les Pageses, continuava sent prohibitiu; estem parlant de molts centenars de milers d'euros, així que vam decidir que era preferible deixar reposar el projecte», diu el ministre. És a dir, suspendre'l. Que no equival a renunciar-hi definitvament sinó a posposar-lo per a més endavant, quan la conjuntura sigui més favorable. Cal tenir en compte que el ministeri va adquirir el projecte expositiu de Boncompte –per un pessic de 30.000 euros– i que aquest projecte ja està enllestit i queda en propietat del ministeri per si més endavant es donen les condicions per reactivar-lo. Perquè el que s'ha descartat definitivament és tirar endavant l'exposició –titulada De les Pageses d'Andorra a Les senyoretes d'Avinyó– a partir de reproduccions. «Si no disposem d'un nombre suficient d'originals el projecte queda coix i perdria bona part del sentit».

Així que no hi haurà en un termini prudencial ni Pageses ni Picasso. Potser per compensar, Esteve va anunciar dimarts que la mostra amb el romànic andorrà avui exiliat al MNAC s'inaugurarà al setembre i farà una llarga parada de quatre mesos a la sala e Govern. Falten per concretar les peces que vindran: en breu, assegura el ministre, en tornarem a parlar. Nyam, nyam.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT