PUBLICITAT

Les farmàcies estan venent dues vacunes més sense recepta

  • A banda de la Varivax, els turistes també poden comprar sense prescripció la Rotateq i la Prevenar
  • Davant l'avís del Govern, una bona part està dient als clients que ja no es poden adquirir lliurement
CLARA GARNICA
ESCALDES-eNGORDANY

Periodic
Les tres vacunes que s'han pogut adquirir a Andorra sense recepta mèdica Foto: EL PERIÒDIC

El passat dilluns aquest rotatiu informava que les farmàcies andorranes venien sense prescripció mèdica la vacuna de la varicel·la (tant la Varivax com la Varilrix), desobeint així les premisses clares del Ministeri de Salut, que obliga a la seva comercialització prèvia demanda de recepta del metge. L'endemà el Govern es posava dur amb el tema i informava que exigiria a partir d'ara les receptes a totes les farmàcies per evitar aquesta acció. Però no és aquesta l'única venda de vacunes que s'està fent sense recepta. De fet, des de fa temps que es venen sense prescripció dues vacunes infantils més: la Rotateq i la Prevenar.

La primera és per prevenir la gastrointeritis per rotavirus, mentre que la segona és per evitar la infecció del bacteri neumococ. Totes dues vacunes són bastant més econòmiques al Principat que a Espanya: l'estalvi és d'entre deu i vint euros. S'ha de tenir en compte, a més a més, que perquè sigui efectiva cal administrar més d'una dosis al nadó, així que la diferència de preu pot acabar superant els 80 euros.

Per aquest motiu, són molts els pares i mares del país veí que es desplacen fins a Andorra (o aprofiten el viatge) per adquirir-les. També hi ha farmàcies que ofereixen la possibilitat d'enviar-les per correu al país veí amb bossa tèrmica, previ pagament per transferència.

Així, la venda de la Prevenar, Rotateq, Varivax i Varilrix sense prescripció mèdica fa anys que es realitza al Principat, convertint-se en un negoci turístic que beneficia a les farmàcies.

Avís i demanda de recepta / Arran de la informació publicada dilluns, el departament de recursos sanitaris del Govern va enviar un comunicat a les farmàcies, «recordant l'obligació de demanar recepta mèdica» per vendre qualsevol vacuna i informant que, en el cas de la vacuna de la varicel·la, «cal que la farmàcia conservi una còpia de la recepta per tal de poder comprovar el compliment de la normativa».

És a dir, a partir d'ara les farmàcies hauran de deixar constància de les dosis de què disposen i guardar la recepta per poder justificar al Govern que la venda s'ha fet amb prescripció mèdica.

Però a més, les conseqüències pel tema de la varicel·la s'han estès també en el cas de la Rotateq i la Prevenar, les dues vacunes pediàtriques més demanades pels clients espanyols. Ahir bona part de les farmàcies consultades informaven que ja no és possible comprar cap de les dues si el client no facilita una recepta mèdica. «Volem seguir les regles», va manifestar un farmacèutic.

La recepta que ha de presentar el client pot ser andorrana o també se n'accepten de metges estrangers, tot i que «recau en el farmacèutic la responsabilitat de comprovar la identitat del metge», segons el comunicat que va facilitar el Govern als farmacèutics. La prescripció no cal que sigui el paper original: també pot ser una fotocòpia o la recepta escanejada.

Amb tot, l'andorrà que vulgui comprar una d'aquestes vacunes haurà de presentar la recepta, així com també l'espanyol, un fet que també pretén acabar amb el sobrenegoci que estaven fent alguns clients. «Hi havia gent que s'enduia una desena de vacunes», va explicar una farmacèutica. Són totes elles vacunes que no entren per la Seguretat Social a Espanya. En el cas d'Andorra, l'única que entra és la Prevenar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT