PUBLICITAT

La Batllia investiga un cas d'estafa d'or amb diners al Principat

  • La batlle ordena el bloqueig i embargament de comptes de 4 persones estrangeres i 2 societats
  • Simulaven un negoci amb el metall per quedar-se amb els diners que els enviaven els estafats
CLARA GARNICA / J. R. BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un home obre una caixa forta pertanyent a una entitat bancària. Foto: RAMON GABRIEL

La batlle Canòlic Mingorance ha decretat el bloqueig, control de moviments i embargament dels comptes de quatre persones i dues societats, en tots els casos de procedència estrangera, en el marc d'una investigació oberta per un presumpte delicte major de blanqueig de diners i per un d'associació il·lícita. Tots els implicats estan encausats també als Estats Units per una estafa relacionada amb el negoci de l'or. Tot apunta que part dels diners dels estafats en el marc d'aquesta causa haurien anat a parar a comptes bancaris del Principat.

Així, la batlle demana a les cinc entitats bancàries del país que aixequin el secret bancari dels implicats, dues dones de nacionalitat nord-americana i colombiana (tot i que semblaria que es tracta de la mateixa persona), una dona romanesa, un home nord-americà i dues societats: Dewit Administrative Services i Newtok Investments, amb seu social a les Seychelles i el Panamà respectivament. «Caldrà que les entitats bancàries indiquin si són o han estat titulars de qualsevol tipus de compte corrent, llibretes d'estalvis, caixes cuirassades, bústies de correu o qualsevol altra modalitat financera o dipòsit», sol·licita la batlle, a través d'un edicte publicat al BOPA aquesta setmana. També demana informació sobre «totes les vegades que els interessats han visitat les caixes cuirassades», si «tenen o han tingut poders o facultats de disposició sobre qualsevol compte, dipòsit o altra modalitat financera a nom de terceres persones, empreses i societats». En paral·lel, els bancs han de facilitar informació sobre «ingressos, reintegraments o pagaments per xec» dels encausats, entre d'altres accions.

El secret bancari també s'amplia a les persones que podrien tenir vincles amb els investigats, ja que es demana «que s'identifiqui a les terceres persones que siguin cotitulars de comptes amb els interessats» i també «que es precisi qui va presentar les persones interessades a l'entitat bancària».

Qualsevol quantia econòmica que sorgeixi de tota aquesta investigació s'haurà de dipositar a l'INAF, exigeix la Batlle.

A l'edicte no s'exposa si l'inici de la investigació ve motivada per una sol·licitud d'un organisme internacional, així que tot apunta que seria una investigació interna del país, en el qual també es faculta a la Policia a que completi aquesta investigació personant-se a les entitats bancàries, entitats financeres no bancàries o fins i tot notaries del Principat, manifesta Mingorance.

Estafa d'abast internacional / Part de les persones que consten a l'aute estan imputades també als Estats Units, concretament a un districte de Florida, després d'una investigació conjunta on hi ha participat el Departament d'Immigració dels Estats Units, els serveis secrets d'aquest mateix país, la Policia de Londres i la Policia d'Espanya. S'enfronten a diverses penes de més de vint anys de presó per uns fets que es van desenvolupar entre l'agost del 2011 i el passat mes de febrer. Tots els implicats (alguns des de Barcelona), van impulsar un frau a escala mundial, en què venien or procedent de mines que suposadament controlaven ells a través d'una companyia anomenada Own Gold. Les víctimes eren enganyades mitjançant venedors que els contactaven i els prometien grans fortunes, sempre treballant de manera molt professional, exposen els tribunals nord-americans. Els feien enviar diners a comptes bancaris que controlaven els implicats, alguns dels quals estarien a Andorra. Els diners servien per seguir fingint aquest negoci de l'or així com pel seu enriquiment personal.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT