PUBLICITAT

La poca demanda frena el negoci en tots els sectors d'activitat

  • Pantebre diu que «el 2013 és l'any de tocar fons, tots els negocis ralenteixen el ritme de caiguda»
  • I afegeix que «cal ser prudent per al 2014, només som al maig, i encara poden passar coses»
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic

El president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS), Marc Pantebre, va presentar ahir els resultats de la segona enquesta de conjuntura de l'any passat, per al període de juliol a setembre, que a primer cop d'ull cal analitzar amb molta prudència. Pantebre va reconèixer que la debilitat de la demanda és el primer factor que frena la bona marxa dels negocis en tots els sectors d'activitat, però va matisar que «si l'any 2013 és un any de caiguda però menor, perquè tots els sectors en van alentir el ritme, també és l'any en què la crisi toca fons i es comencen a veure indicis d'un canvi de tendència». No obstant això, de cara aquest any, Pantebre va preferir mostrar-se prudent a l'hora de parlar de recuperació i va advertir que «només som al maig, i encara poden passar moltes coses». El president de la CCIS va explicar que els sector serveis és el que mostra més símptomes de millora, liderat pel sector financer mentre que «en sectors com ara el comerç, l'hoteleria, la indústria o la construcció costarà una mica més remuntar». I va matisar que «en conjunt podem dir que l'economia va una mica millor però amb diferent ritme, segons el sector d'activitat». Entre els sectors que pateixen més, cal destacar l'hoteleria i el comerç. L'any passat, els hotelers van presentar el saldo menys negatiu dels últims deu anys, però a un preu bastant elevat amb una caiguda d'ingressos significativa per les davallades de preus i la retallada de la despesa mitjana per persona. El comerç, que malgrat presentar un balanç una mica menys negatiu, també continua bategant amb un pols molt feble. Els comerciants continuen denunciant una situació dolenta en totes les branques, però destaquen, l'equipament de la llar, la roba i el calçat. La xifra de vendes global continua disminuint.

comerç electròni i irpf/ Pantebre també va reconèixer ahir que els tràmits duaners i el fet que Andorra sigui un país tercer de la UE, sense accés directe al mercat únic, dificulten el comerç electrònic. Per això va exhortar a l'Administració a facilitar els tràmits i a demanar una franquícia duanera més elevada, tot i que Andorra ja gaudeix d'una franquícia molt avantatjosa i «de lluny més elevada» que molts altres països en la seva mateixa condició. Altre dificultat que ha de vèncer el comerç electrònic és l'accés als sistemes de pagament a la xarxa «cosa en la que ja s'està treballant», va afirmar Pantebre.

Per últim, una inquietud que va manifestar el mateix president i la directora de la CCIS, Pilar Escalé, és la implementació de l'IRPF. Escalé va insistir en la formació que ja està preparant la CCIS per als empresaris però va subratllar que «pensem que no n'hi haurà prou, cal que el Govern també faci pedagogia». A la qual cosa Pantebre va afegir que «esperem que la reglamentació posterior no compliqui excessivament l'aplicació de l'impost, com va passar amb l'IGI». I va reiterar «sempre hem arribat tard, amb l'IS, l'IAE o l'IGI, els empresaris no estaven prou informats».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT