PUBLICITAT

La Sicav és el producte estrella per estalviar l'IRPF a les fortunes

  • Els ponents expliquen els avantatges de les societats andorranes
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Marc Villalonga i Paolo Gómez-Perretta, ponents de la conferència, ahir Foto: TONY LARA

La conferència Les Sicav de dret andorrà en el nou panorama fiscal, organitzada per l'Associació d'assessors tributaris i fiscals (AATFA) va omplir ahir a la tarda la sala d'actes de la seu central de MoraBanc, de gom a gom. Els juristes Marc Vilallonga i Pablo Gómez-Perreta van ser els encarregats de presentar als assistents les diferents figures jurídiques que permetran estalviar impostos o diferir-ne el pagament un cop s'hagi acabat de tancar el desenvolupament del nou marc fiscal amb l'entrada en vigor de l'Impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF). Entre aquestes figures les Societats d'inversió de capital variable (Sicav) de dret andorrà, tenen un lloc privilegiat i són el producte d'estalvi fiscal idoni, tant per als inversors locals com per als inversors estrangers. Les Sicav es constitueixen a imatge de les societats anònimes (SA) però tenen l'avantatge, a diferència de les SA, que no necessiten registrar tots els socis o inversors. Per constituir una Sicav n'hi ha prou amb dues persones que la declaren i consten com a titulars de cara a les autoritats financeres, tributàries o legals competents, i la resta d'inversors queden en l'anonimat protegit, ja que la llei complica als organismes de control tenir accés a aquesta informació, segons van explicar els ponents ahir. «L'esperit de la llei» –en aquest sentit– «és protegir l'inversor». Una Sicav es pot constituir amb un capital petit, d'1,25 milions d'euros i aquest capital es pot compartimentar, en partides de com a mínim 300.000 euros. Mentre els titulars del capital el tenen invertit estaran exemptes de pagar l'IRPF, indexat al 10%. Però també n'estaran exemptes a l'hora de recuperar el capital i fer beneficis. Per això, les Sicav són un producte d'estalvi fiscal molt més atractiu que les assegurances de vida o les altres figures societàries.

Algunes d'aquestes permeten exempcions, sobretot en el cas de les societats andorranes depenent de paràmetres temporals –per protegir el capital de les rendes del treball a les persones que arriben al final de la vida laboral i volen gaudir-ne– o de participació. Les persones que tenen una participació inferior al 25% en una societat andorrana tampoc no hauran de pagar l'IRPF sobre els dividends o beneficis que es reparteixin al final de l'any fiscal i també podran liquidar-les sense està subjectes a l'impost si fan algun benefici. Els juristes van remarcar la importància d'aquesta exempció perquè «el 25% de 80, 100 o 300 milions d'euros, són molts diners, i és fàcil assolir aquestes quantitats».

Els ponents / Marc Vilallonga és vicepresident de l'AATFA i secretari general del grup MoraBanc. Pablo Gómez-Perretta és director del Departament de International Wealth Planning a Fimarge Societat Financera d'Inversió, especialista en fiscalitat internacional i dret financer, dirigeix el Dept. de Planificació Patrimonial Internacional, des d'on assessora en qüestions jurídiques, fiscals i financeres amb incidència en el patrimoni global. Tots dos repetiran la conferència d'aquí a quinze dies.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT