PUBLICITAT

El Sax Fest estrena en primícia una peça de Mestres Quadreny

  • L'ambaixada francesa, el Comú i el festival uneixen forces per portar Les Désaxés a la capital
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Mestres Quadreny, el 2009, amb motiu de l'homenatge que li va retre l'Institut Foto: EL PERIÒDIC

Mestres Quadreny! Sí, home, el pioner de l'electrònica a la península, el gran patriarca de la música contemporània, capaç d'escriure una Peça per a serra mecànica, una Tocatina per a ampòlles d'ánis (del Mono) i Tres cànons ehn homenatge a Galileu per a piano... ¡i cinta magnetofònica! I els parlem dels anys 60. Doncs aquest visionari és l'estrella absoluta de la segona jornada de l'Andorra Sax Fest, amb l'estrena mundial de Lletra de lluna que tindrà lloc aquesta tarda a la sala d'actes de la Llacuna. Una peça per a saxo (alt i soprano) i guitarra que consta de tres moviments, que amb prou feines arriba als cinc minuts i que promet emocions fortes: de moment, el saxofonista Mariano García –una de les patums espanyoles d'aquets instrument– ja hi ha deixat dues ungles, dues, als assajos, perquè Lletra de lluna és una peça «complexa, difícil d'interpretar i també d'escoltar» –diu Efrem Roca, el director del Sax fest– que incorpora aventures més o menys experimentals marca de la casa com ara una bateria d'slap tongues, una mena de pizzicato que l'intèrpret aconsegueix amb un peculiar moviment de la llengua. En fi, una ocasió excepcional perquè no acostumem a assistir per aquí dalt a estrenes mundials, i menys encara amb presència de la'utor, com serà el cas aquesta tarda. Per cert, a García l'acompanyarà David sanz a la guitarra.

El mèrit de tot plegat és–repetim-ho– del Sax Fest, la segona edició del qual va arrencar ahir amb un concert del Duo Ánima, primera sessió de classes magistrals i els assajos dels 35 saxofonistes –cinc menys dels inicialment inscrits– que prendran finalment part a partir de demà –de les 9 fins a les 19 hores, a l'aula Bach de l'Institut de Música– a les eliminatòries. Només cinc dels concursants passaran a la final, que tindrà lloc dissabte al Centre de Congressos de la capital (17 hores) amb l'acomanyament de la kammart Orquestra.

Fins aquí, la part diguem-ne acadèmica del Sax Fest, que es completa amb una altra estrena absoluta –Allucinazioni, del mestre José Luis Campana, dijous a la Llacuna i amb el saxofonista català Joan Martí-Frasquier. Però és que el festival ha previst també una píndola més popular amb Les Désaxés, quartet de saxos que arrasa a França i que divendres debuta al nostre racó de món amb Sea, Sex & Fun (Centre de Congressos, 21.30 hores). Un espectacle de teatre musicalitzat (o al revés) de l'estil de Le Quatuor i Les Luthiers, que quedava fora de les possibilitats del festival –diu Roca– i que ha sigut possible gràcies a la complicitat del Comú de la capital i de l'ambaixada de França, que han unit esforços per fer-ho possible en una fructífer (i insòlit) exemple de col·laboració institucional a tres bandes. Ahir ja s'havia venut un terç de les 900 localitats de l'aforament; les entrades es poden adquirir al portal de MoraBanc (20 euros).



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT