PUBLICITAT

El Perú vol negociar un conveni de Seguretat Social amb Andorra

  • La comunitat demana la reobertura del consolat a Andorra
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un moment de la cinquena Convenció de Comunitats Peruanes a l'Exterior, clausurada ahir Foto: EL PERIÒDIC

El Govern peruà vol iniciar en breu negociacions amb l'Executiu andorrà per tal d'establir un acord en matèria de seguretat social. Així ho va assegurar ahir l'ambaixador del Perú davant de la Unesco i exministre de Relacions Exteriors, Manuel Rodríguez Cuadros, en el marc de la cinquena Convenció de Comunitats Peruanes a Europa, celebrada durant tot el cap de setmana passat a Andorra la Vella. Aquesta, de fet, va ser una de les peticions que va fer la comunitat peruana del Principat, i el diplomàtic va considerar que és «molt factible» que es pugui dur a terme. Durant la trobada també es va reclamar la reobertura del consolat honorari del Perú a Andorra.

En relació a l'acord bilateral en matèria de seguretat social reclamat també pels peruans que viuen a Andorra, Cuadros es va comprometre a treballar-hi. Va assegurar que és «una cosa que és molt factible, ho tenim amb molts altres països, i confio que ben aviat ho tinguem també amb Andorra». Aquest acord, va explicar l'ambaixador, «permetria als ciutadans d'ambdós països transferir les seves aportacions i els seus drets en matèria de seguretat social, de tal manera que puguin ser vàlids a un i altre país».

En la convenció d'aquest cap de setmana, la comunitat peruana d'Andorra també va reclamar la reobertura del consolat honorari al Principat. Fins fa dos anys n'hi havia un, però va tancar després que es jubilés el cònsol. Cuadros es va comprometre a posar-ho en coneixement de la ministra de Relacions Exteriors del Perú i es va mostrar esperançat que «ben aviat es pugui restablir» aquest consolat.

Cooperació en matèria d'inversió / D'altra banda, Cuadros també va apuntar la necessitat «d'explorar noves vies de cooperació entre el Perú i Andorra, més enllà de les relacions consulars», bàsicament en matèria d'inversió.

Des de l'Associació de Residents Peruans al Principat d'Andorra (ARPPA), el seu president, Lorenzo Castillo, es va mostrar satisfet del desenvolupament d'aquesta cinquena convenció. Va remarcar a l'ANA que «la comunitat peruana d'Andorra és una comunitat petita», de manera que organitzar aquest esdeveniment era «tot un repte». L'any que ve, la sisena convenció se celebrarà a París, tal com es va decidir per votació popular aquest diumenge.

Durant la trobada, organitzada per l'ARPPA i per l'Organització Mundial de Comunitats Peruanes a l'Exterior (OMCOPEX), també es va analitzar la llei que s'està a punt d'aprovar al Perú, i que ha de permetre a la comunitat de peruans emigrats constituir una circumscripció electoral pròpia, de tal manera que puguin elegir els seus propis representants al congrés. La proposta del Govern de Lima és que les comunitats a l'exterior votin dos representants, però aquests col·lectius volen poder elegir-ne fins a sis.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT