PUBLICITAT

L'Orquestra Cadí serà la primera de caràcter transfronterer

  • Membres francesos se sumaran als de Andorra i Catalunya
EL PERIÒDIC
LA SEU D'URGELL

Periodic
Un dels concerts de l'Orquestra Cadí Foto: ACN / FERRAN GARCIA QUERALT

L'Associació Orquestra Cadí, l'orquestra transversal del Pirineu, serà la primera orquestra transfronterera amb la incorporació de músics francesos. La formació, nascuda fa 13 anys a la Seu d'Urgell, es va fundar per tal d'aglutinar els músics i estudiants de música del territori i donar-los un espai on tocar. El president i violí de l'Orquestra, Joan Cerqueda, manifesta que «l'Orquestra Cadí es transversal, però volem que sigui transfronterera, ve gent de Cerdanya i Andorra des del seu principi, el futur és que sigui una orquestra transfronterera sempre en l'àmbit amateur, no professional», informa l'ACN.

Cerqueda explica que l'Orquestra va néixer amb 35 membres, molts d'ells joves, i amb l'objectiu d'aportar música clàssica a l'àmbit cultural de la Seu. Després de quatre anys de funcionament molts dels músics joves van abandonar la formació i només van quedar els adults, «aquest va ser un punt d'inflexió, vam fitxar uns directors nous, vam revisar la nostra funció i els nostres objectius», afirma Cerqueda.

25 músics / Actualment un dels principals objectius de l'Orquestra es aportar un espai on tocar als joves estudiants de música del Pirineu, i que quan per motius d'estudis abandonen el territori, segueixin vinculats a la música i a l'Orquestra i no deixin la música. L'Orquestra està formada per 25 músics, majoritàriament de corda, violins, viola, violoncels i contrabaix, i una secció de vents, amb flautes, clarinets i una trompa.

L'Orquestra està dirigida des de fa vuit anys per dos músics professionals, la concertino i violinista, Zoryana Sokhatska, i el director, Yevhen Sokhatskyy. Sokhatska dirigeix els assajos tècnics, i Sokhatskyy dirigeix l'orquestra en els concerts. Sokhatska afirma que els van oferir portar l'orquestra en un moment en que estava «una mica parada, ens van convidar a dirigir-la, primer vaig venir jo, violinista, i després el meu marit que es director professional, junts decidim els repertoris».

Sokhatska dirigeix els assajos tècnics setmanals, procura que els músics afinin bé i que els grups d'instruments estiguin coordinats, finalment, Sokhatskyy, el director, acaba de polir-ho tot, dirigeix els últims assajos abans de concert i fa que «tot el que s'ha assajat es pugi portar davant el públic», diu Sokhatska.

Un dels músics que està amb l'Orquestra des dels seu inicis és el flauta travessera, Josep Balcells que assegura que «una de les coses bones que té l'Orquestra és que uneix a gent d'edats, àmbits i realitats molt diferents, amb un objectiu i projecte comú que es tocar peces i transmetre quelcom amb la música». Explica Balsells que a la Seu i al Pirineu mancava una orquestra, que tot i ser amateur, aportes una certa professionalitat i quelcom de cultura al territori.

Actualment l'orquestra es manté amb els ingressos que té de la desena de concerts que fan entre els mesos de setembre i juny; de la quota anual que aporten els socis, i gràcies a la col·laboració de diferents patrocinadors.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT