PUBLICITAT

El Govern denega inversió estrangera per valor de 6'9 milions d'euros

  • L'Executiu no ha admès a 21 empreses «majoritàriament per informes desfavorables de la UIF»
L.F. M
ANDORRA LA VELLA

La Iniciativa Actua publica a la seva pàgina web la fitxa d'Anàlisi d'inversió estrangera corresponent al primer trimestre del 2014 i al total des de l'inici de la Llei. En aquesta consta que la inversió inicial total de sol·licituds des de l'entrada en vigor de la Llei ha estat de 63'7 milions d'euros, però matisa que d'aquets, han estat denegats 6'9 milions corresponents a 21 empreses, i resten en suspens 86 empreses amb un inversió inicial de 8 milions d'euros. Pel que fa al primer trimestre del 2014, la inversió inicial total de les sol·licituds ha estat de 18'7 milions, 95 empreses han estat autoritzades (amb una inversió de 6'3 milions), 74 estan en suspens (amb una inversió inicial de 7'4 milions) i 16 han estat denegades (4'9 milions). Així doncs, la majoria de denegacions s'han produït aquest primer trimestre d'any.

El secretari d'Estat de Diversificació Econòmica, Josep Maria Missé, va dir que «volem ser el màxim transparents» i va explicar que «hi havia una errada en el informe anterior o més aviat que es prestava a confusió» pel que feia la inversió total, i per això va dir que «creiem que val la pena precisar quanta de la inversió que s'està sol·licitant és autoritzada respecte aquella que no ho és» i evitar que «al donar la xifra de 63 milions que es cregués que eren ja els concedits».

Missé va explicar que a les empreses que se'ls hi denega la sol·licitud, «un alt percentatge és per un informe negatiu de la Unitat d'Intel·ligència Financera (UIF)».

La segona dada en la qual des de la Iniciativa Actua s'ha volgut fer matisacions ha estat la dels llocs de feina, ja que «no volíem frivolitzar amb el tema llocs de treball ni volíem llançar campanes al vol», va dir Missé. Així doncs, per calcular els llocs de treball creats, el secretari de Diversificació Econòmica va explicar que la xifra que es dóna inclou els llocs de treball creats dels nous comerços constituïts, i per altra banda, el diferencial dels comerços adquirits, «és a dir, que hem fet un balanç, tant en positiu com en negatiu, dels llocs de treball dels negocis que han estat adquirits per un inversor». .

Així doncs, el total de llocs creats el 2014 ha estat de 42 tenint en compte els dos factors i de 220 des de que va entrar en vigor la Llei. Missé, tal i com va reconèixer el ministre de Finances, Jordi Cinca, va dir que és cert que inicialment es tracta de petites, «però són amb projecció» i que, segons el secretari de Diversificació, han de veure incrementar els seus llocs de treball, que «aniran creixent a mesura que els negocis es vagin desenvolupant»; per això creu que «l'anàlisi per saber-ho del cert l'hauríem de fer d'aquí 10 anys».

SECTORS I ORIGEN/ Pel que fa als sectors en els quals s'ha destinat la inversió estrangera, el percentatge més elevat se'l endu el sector del comerç amb un 21%, seguit de els serveis amb un 17%. Amb un 13%el sector financer i un 11% respectivament els serveis de consultoria i intermediació. Els percentatges més baixos són els destinats al sector immobiliari (5%), Salut i Benestar (6%) i Educació (1%).

Pel que fa al països que més han invertit, en les primeres posicions estan els països veïns, Espanya i França. En aquest segon cas Missé va dir que el 2014 ha augmentat considerablement i ja s'acosta al nivell de la inversió espanyola. Lluny queden la resta de països, entre ells Rússia (amb 19 empreses), Alemanya i Anglaterra (amb 8 i 10 cadascun) i Estats Units (amb sis empreses).



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT