PUBLICITAT

Un embaràs sa i esportiu

  • Una guia recull consells alimentaris i bons hàbits per a mares primerenques i els seus fills
C. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una dona embarassada descansa Foto: TONY LARA

Una dona embarassada ha de menjar bé. Sa i equilibrat, sense passar-se amb la cafeïna, sense tocar l'alcohol i el tabac. Però atenció, «no cal menjar per a dos, és més important la qualitat que la quantitat». Aquests són alguns dels consells que es recullen a la nova guia Consells pràctics d'alimentació i activitat física durant l'embaràs, lactància i primera infància, editada pel Govern amb la col·laboració del Col·legi d'Infermeres i Llevadores i del de Dietistes.

La guia, força extensa, recull recomanacions, dietes i fins i tot aliments a consumir davant certes simptomatologies com les nàusees i els vòmits durant l'embaràs, la tensió alta o l'anèmia. Pel que fa a l'esport, s'ha de seguir practicant malgrat tenir bombo, evitant només els esports de risc i els de contacte, com la bicicleta de muntanya o l'equitació.

En paral·lel, i tocant un aspecte que possiblement moltes dones no tenen en compte, la guia també proposa bons hàbits alimentaris i d'activitat física per a les dones que estan buscant quedar-se embarassades. Com per exemple consumir zenc, mineral molt important per al bon funcionament del sistema reproductiu i que es pot trobar al marisc, als llegums o al germen de blat; o la Vitamina E, per afavorir la fertilitat, i que es pot trobar a l'oli d'oliva i als fruits secs. A banda, d'altres consells que se surten del concepte alimentari, com programar una visita a l'odontòleg, «ja que les malalties bucodentals poden agreujar-se durant l'embaràs».

A la guia també es dóna consells a la mare lactant (període on no hi ha cap aliment prohibit) i com s'ha de retornar a l'activitat física després del part (sempre a partir de la quarantena).

Finalment, el darrer apartat es destina a l'alimentació dels infants, des dels sis mesos fins als tres anys. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT